3.10.05

Els liberals son de lletres - Part 2

Publicat originalment al Blog del BonDia el 08/08/05:

Fa uns dies, el Sr. Pintat va confirmar ho que molts temiem abans de les eleccions, el govern de Forne va buidar la caixa i a mes va comprometre molt seriosament, a traves de multiples compromisos, els pressupostos per aquest any i els següents. El deficit estimat superara nomes per aquest any els 47 milions d'Euros. Hi ha gent que estima que podria pujar a 60 milions o fins i tot a 80 milions d'euros! Casi el doble del deficit de l'any passat. Per molt que el ministre Porno-Private s'hi esmerci no hi haura diners per tot.

Aquesta situacio critica no ha impedit pero que desde aquell anunci hagin anat desfilan ministres pels medis de comunicacio per anunciarnos els grans projectes, en algun casos faraonics del nou govern. El primer va ser el "molt estimat", a jutjar pels comentaris que he tingut al blog i que he llegit als diaris, ministre de cultura-exteriors-cooperacio, en Juli Minoves. Ens anunciava el museu nacional i l'escola de teatre, i potser la pinacoteca depenen dels contactes amb privats. Pel museu nacional, ens indicava fins i tot que es tindria de construir un edifici singular (estil Gugenheim o Caldea) i per no fer estalvis en el preu del terreny, seria al lloc mes car del pais, es a dir Andorra-la-Vella. Esclar que abans de tot aixo, s'han de fer els estudis pertinents, a bon preu esclar, per ultimar els detalls ja que la decisio de tirar endavant el projecte ja esta presa (encara que no ho sabia ningu a part d'ell).

Ha desfilat seguidament en Forrest Font amb el famos heliport, que tambe ha de ser a la capital esta clar (no sera que tant anunci d'inversions a la capital respon a una optica electoralista amb les comunals a vista??), potser a la taulada del museu nacional. Tambe hem sentit la ministra de salut parlar de l'ampliacio de l'hospital i perque no la construccio d'un de nou, que podria fer de museu a la vegada perque tambe ha de ser a la capital o a Escaldes, ves que no es quedessin les ambulancies bloquejades per les cues si es fes a la Massana, Encamp o St. Julia. La ministra de recerca Mateu per la seva part vol que l'universitat fagi recerca. El caçador de Turisme per la seva part vol impulsar noves campanyes de turisme de qualitat amb la fundacio OMT-Themis.

Es clar que d'un altre costat per controlar els comerços andorrans i vigilar tots aquests apartaments que fan la competencia als hotelers nomes tenim 2 inspectors i no s'ampliara la plantilla perque no hi ha diners. Tampoc ens volen dir quina es la desviacio pressupostaria pel tunel del Grau de la Sabata i el Pont de les Boles. I les empreses andorranes hauran de pagar l'ISI tan si volen com no volen perque la caixa es buida i s'han de pagar totes les factures que s'acumulen a govern, a començar per els dels viatges dels nostres governants de Beijing a Nova-York (que per alguns ja es com una segona casa).

No vull criticar que hi hagin idees dins del govern, que ja es bo, pero s'ha de ser realistes i s'ha d'establir prioritats. El museu ara per ara NO pot ser una prioritat per molt que es gastessin molts diners publics per recuperar els retaules de l'esglesia de Sta Coloma. Dit de passada, potser no era el moment tampoc de gastarse aquest diners per uns retaules que fa casi un segle que van marxar del pais i sense tenir un lloc adecuat per la seva conservacio. Tampoc ho pot ser l'heliport, ni grans programes de recerca a l'universitat. Abans de tot aixo, s'ha de racionalitzar les despeses, tant a nivell d'inversions com a nivell de personal perque ja n'hi ha prou de llençar els diners de tots per la finestra. No es pot demanar als empresaris i ciutadans del pais de fer un esforç si el govern del seu costat es un malgastador.

Una altre vegada queda demostrat que els liberals son de lletres, pero de lletres de credit. Nomes s'ha de veure com al comu d'Escaldes son incapaços de seguir el pressupost i viuen al dia a dia a cop de partides i credits extraordinaris. I al comu de la Massana, la situacio de les finances comunals es tan critica que mereix un article nomes per parlarne. Per molt critica que sigui la situacio, ells continuen amb el seu model de pais que consisteix en malgastar els recursos i buidar les butxaques de casi-tothom per emplenar els comptes d'uns quants. El desastre esta servit.