9.6.09

Ja tenim govern - 4 anys despres

Fa 4 anys, en un blog que va ser tancat per censurar les meves intervencions, vaig escriure un post entitulat "Ja tenim govern". Escrivia aleshores "Si el nou impuls liberal i la manera de governar d'Albert Pintat estan reflectits en el proces de composicio i la composicio final del govern, els auguris son negatius, molt negatius. L'improvitzacio, la falta de lideratge, les influencies exteriors i la poca eficiencia semblen que estiguin gravades ja en l'essencia mateixa d'aquest govern.". El temps em va donar la rao. El govern Pintat va patir de tots els mals que auguraven el seu naixament i que han marcat el fracas de la legislatura amb el desgavell final que tots coneixem.

Ahir Jaume Bartumeu va donar a coneixer el seu primer govern. Per començar queda clar que el proces de composicio de govern ha estat portat personalment pel Cap de Govern, tal com marca la llei, i que ha elegit les persones que ell considera de la seva maxima confiança. Son 6 persones, 3 del PS i 3 independents, un govern reduït per temps de crisis i d'austeritat, pero d'un marcat perfil tecnic. La decisio de comptar amb un equip reduït conjuntament amb la de rebaixar els sous del govern i dels alt carrecs no deixa de ser simbolica a nivell d'estalvi economic, pero si que es un missatge fort cap als ciutadans que portara a terme la promesa de contensio de la despesa en que s'havia compromes durant la campanya.

L'inclusio de 3 independents, Rodriguez, Vela i Espot, demostra la voluntat d'obertura sumant al nucli dur del PS, Lopez, Alay i Naudi, persones mes al centre de l'espectre politic i que porten un cert consens en els seus noms tot i sent de la maxima confiança del Cap de Govern. Potser alguns poden preguntar-se el perque d'Espot, pero com deia ahir en els comentaris del post anterior, crec que respon a la necessitat de trobar algu de confiança que ja estigues dins del ministeri d'exteriors, un ministeri gairebe completament copat per persones de marcada militancia politica liberal. Aquesta necessitat respon al apretat calendari de negociacions que espera a la cantonada i que no hagues pogut dur a terme algu que s'hagues de familiaritzar amb el ministeri, el personal i els dossiers.

El perfil tecnic del govern deixa clar el que Jaume Bartumeu ha anat repetint des de que va ser elegit, vol tornar la centralitat politica al Consell General. No es un govern per fer politica sino per fer feina, la politica es deixa pels consellers generals. El consell de ministres sera un organ colegiat de treball i no un galliner politic com va a arribar a ser en alguns moments de la legislatura Pintat, amb comites locals o cacics liberals presionant al ministre de torn per influir en certes decisions. Potser alguns es sentiran decebuts perque no tindran acces directe al govern, pero han d'entendre que el funcionament de l'administracio socialdemocrata sembla que sera molt diferent del que s'ha viscut fins ara amb els subseqüents governs liberals. L'agenda politica es portara des del Consell General, on tots els corrents i territoris hi son representats, i el govern s'encarregara d'executar la politica que alli es decideixi.

Cal ara acabar de configurar l'organ executiu. Amb un govern d'aquesta talla, la segona linea de secretaris d'estat i directors agafara segurament moltes responsabilitats i suposo que tambe hi primaran les qualificacions tecniques per sobre de les consideracions politiques. Pero ja ha anunciat el Cap de Govern que no hi haura secretari d'estat per l'agencia 2020 com fins ara. L'agencia 2020 desapareix, una altre decisio que des d'aqui aplaudeixo amb força. La pena son els milions d'euros que s'han invertit en aquest caprici liberal i que no han portat gairebe cap fruit ni cap be al pais. Adeu doncs al pais McKinsey, benviguda de nou a la nostra Andorra. 

Acabo doncs aquest escrit com el vaig acabar fa 4 anys. Si la manera de governar del PS i del Jaume Bartumeu estan reflectits en el proces de composicio i la composicio final del govern, els auguris son positius, bastant positius. Preparacio, lideratge, austeritat i eficiciencia sembla que estiguin gravats ja en l'essencia mateixa d'aquest govern. El temps tornara a jutjar. 

Etiquetes de comentaris: , , , , , , ,