30.11.05

El ministre flash

Si heu fullejat els diaris dels ultims dies, us heu segurament adonat que el ministre d'afers exteriors, Juli Minoves, ha estat fent un gran tour alrededor del mon. De Madagascar a Brusel.les, passant per Macedonia i Barcelona, el nostre ministre itinerant ha anat acumulant els kilometres.

Aquesta tendencia al viatge permanent, ja començada en l'anterior legislatura sembla que s'ha accentuat darrerament. De tal manera que al ministeri no el veuen casi mai i alguns funcionaris ja l'anomenen el ministre flash. No se si el mot va perque les seves aparicions son tant fugaces com un flash o si es que van lligades als flashos de les cameres de la premsa. En tot cas, tots els seus viatges, mediatitzats al maxim, em porten a fer-me una pregunta: quina utilitat tenen ?

Quan miro als altres paisos, constato que els viatges del ministre d'afers exteriors son molt menys nombrosos, perque per aixo que ja tenen als ambaixadors. Els ministres nomes es desplacen en 2 casos: 1- per tancar accords comercials o diplomatics, 2- per reunions d'alt nivell que impliquen l'interes nacional o internacional. Quin interes te doncs Andorra a la cimera Euromed, que dit de passada ha sigut un fracas extraordinari ? Cap. Quin interes te Andorra en ser a la cimera iberoamericana i a la francofonia al mateix temps? Cap, i siguit dit de passada som l'unic pais del mon en els dos (despres van dient que la nostra llengua es el catala) pero en canvi no anem a les reunions que realment interessen aqui al Pirineu. Perque el ministre es desplaça a Brusel.les per una reunio preliminar ? Es que no serveix el ambaixador que tots paguem per que sigui alli ? Hi treiem algun interes comercial ? Aportem alguna contribuccio indispensable a la politica internacional ? No, pero el ministre surt a la foto, FLASH !

Les relacions exteriors permeten, en tots els altres paisos, obtenir contactes comercials amb beneficis pels ciutadans. Pero aqui a Andorra, continuem estan a la llista dels paradisos fiscals i les nostres empreses no poden exportar els seus serveis a l'exterior sense pagar una imposicio prohibitiva. El nostre ministre continua sortint a les fotos, pero els nostres empresaris no van mai amb ell per poder establir contactes comercials. I els pocs accords diplomatics que es tanquen no son mai o casi mai aplicats ja que el ministre no es preoccupa de que ho siguin. De vegades es per demanarse si realment existeixen.

Tot plegat fa que el benefici de tenir un ministeri d'afers exteriors sigui molt negatiu. El ministre es gasta els nostres diners en els seus viatges i el seu tren de vida luxuos amb recepcions als millors hotels del mon, pero el pais i la ciutadania no en treu cap benefici. El ministre flash es tindria d'oblidar dels flashos i començar a actuar com ho tindria que fer. Que es fixi una mica com ho fan en els altres paisos si no sap com fer-ho, que amb tant viatge ja es podia haver informat. El ser ministre d'afers exteriors no es nomes anar arreu del mon explicant que Andorra esta entre França i Espanya, i que tenim 2 co-princeps. Si el senyor Minoves encara esta encallat en aquest nivell potser ja seria hora que passessim al nivell superior pel benefici del pais amb un canvi de ministre i de politica en aquest ministeri.