27.10.06

I el poble?

Potser algun dels lectors es recorda d'una vella canço de la Trinca que es diu "El Califa". La canço es referia al nostre vei del sud, en l'epoca de la dictadura, pero si us l'escolteu ara us adonareu que no esta gaire lluny de la nostra realitat en el context andorra. El nostre pais va sobrat de califes i de vicereis, amb afany de poder i de protagonisme, reis de l'enganyfa i de l'article 26, tot a l'esquena del poble que ja el poden donar pel xubidubiwawa.

Com molt be deia la Trinca en la lletra de la canço, ens ha tocat la rifa. Vam tenir una nova demostracio del Califat andorra ahir mateix a la sessio del Consell General. El Gran Califa Pintat no te cap problema en faltar a la veritat, negant les seves propries declaracions en diaris estrangers. No, ell no les va fer ! Les va fer el seu doble diabolic que te el cap rentat pels informes de la cambra de comerç. Si no el creieu es que sou gent de poca fe. Tambe algun del seus vicereis es salta la llei a la torera "externalitzant" bocinet per bocinet el esport escolar d'andorra a diferentes companies que curiosament tenen el mateix administrador. Tant li val si a mes els monitors ja ni parlen en catala, i es fan les classes en castella. No estem a la cimera iberoamericana?


L'enganyfa mes gran per aixo continua essent el super-mega "Centre Termic de Tractament de residus", mes conegut com "El forn de les pudors". Aquest forn del qual el vicerei Truitot ens ha assegurat una i altra vegada que estava tot perfecte, que anava tot com previst i que començaria a funcionar al agost, perdo, al setembre, perdo, al octubre, perdo al novembre, perdo potser a finals de desembre o al gener. No es un retard, es la "complexitat" de l'obra i la "seriositat" en la qual s'estan produint les proves. Pero com que ningu pot visitar-ho i fer una avaluacio independent de el que esta passant al forn, ens tindrem de creure el vicerei, tant si com no. Ara, en quant a les cendres, per favor. El que a l'hivern aniran a Espanya i al estiu a França gracies al tractat de Basilea tambe ens ho tenim de creure? Jo tenia entes justament que el tractat de Basilea era per evitar els moviments transfronteres de residus toxics. Sera que m'he saltat algun punt, que pot ser, i si algu em pot aclarir quina clausula del tractat permet l'exportacio dels residus mes toxics que existeixen, cendres plenes de dioxines, ho agrairia.

De totes maneres, per transportar cendres, s'han de prendre un seguit de mesures, com vitrificarles per evitar que durant el transport es puguin escampar accidentalment ja que son altament volatils. Ja tenim una planta vitrificadora de cendres i els camions especials adequats pel transport? Perque si les posem en els camions volquets habituals que es veuen pel pais (amb o sense lona), quan arribin a la frontera ja no hi haura cendres dins, hauran volat totes repartides pel poble. Pero no crec que aixo els importi, perque quan a Canillo, la depuradora que no funciona ja vessa milers de litres de productes quimics al Valira, tot el que es diu es que no s'han vist peixos morts. I el poble? xubidubiwawa ! Que hi ha perill d'inundabilitat pel pont de Paris, es respon que ells tenen un tecnic super-mega-crack i que diu que no es veritat. Pero, i el poble? xubidubiwawa !

Pero la festa no seria complerta sense el Vicerei Flash Minoves, flamant governador del Madriu, futur ponent de la conferencia d'alt nivell "The Future of Europe Summit" (ja en parlare mes en detall en un futur post). Us recomano que aneu a la llampant nova web d'exteriors http://www.maecc.ad i que us llegiu la salutacio del Vicerei i les seves notes biografiques. Potser us quedareu com jo, entre la revolta i l'atac de riure histeric. La revolta per veure com altra vegada, als ciutadans d'aquest pais, el Vicerei ens tractat com uns pobrets que no podem entendre la gran complexitat de les relacions diplomatiques de les quals preten ser un expert. I el riure per veure ho ridicul que aquest personatge pot ser en l'inmensitat del seu ego. Pero el balanç continua sent el mateix, al poble que el donguin pel xubidubiwawa, perque ell, i els seus colegues, el Califa i tots els Vicereis, continuaran fent el que els surti dels dellonsis.

Un petit afegit: No us oblideu si visiteu la web d'exteriors de passar a veure la pagina dels embaixadors. Conteu quans n'hi han a la foto, quans n'hi han a la llista. Mireu tambe on son les embaixades i si corresponen als embaixadors. No siguis bestia califa que en podries sortir escaldat...