19.10.06

Progres Propagandistic

Tinc un sentiment curios cada cop que surto del pais i veig com evoluciona el mon alrededor d'Andorra. Tinc la sensacio cada vegada, ens estem quedant mes i mes atrassats, ancorats en un mon d'il·lusions, o mes aviat de desil·lusions. Unes il·lusions que es fomenten desde el govern d'aquest pais, que intenta vendre cada dia que passa que les seves actuacions estan a la punta mes puntera del progres mundial i que s'enmarquen dins dels processos de globalitzacio. Pero em costa entendre quins dels progressos que veig fora del pais corresponen de veritat als que ens proposen els dirigents liberals.

Veig per exemple que ens els paisos veins el reciclatge ha arrelat i es encoratjat desde totes les instancies oficials. A tot arreu s'incentiva cada dia mes a separar les deixalles i s'esta construint una nova economia basada en el reciclatge. En canvi, a Andorra s'aposta per la incineracio. El ministre Truitot es dedica a vendre'ns que el forn es una instal·lacio de nivell internacional i que gracies al tractat que ha firmat amb Espanya i amb un misterios accord amb França, del qual no s'enten perque ja no s'ha fet ara si era tan senzill, protegirem la natura i el medi ambient segons marquen els estandards internacionals. Curiosament no son cap dels estandards que jo coneixo i que inciten mes aviat cap a la substitucio progressiva de les tecniques termiques d'eliminacio de residus domestics i cap a la desaparicio dels moviments transfronteres de materies toxiques provinents d'aquests residus.

Tambe veig que als paisos del nostre entorn, la velocitat d'internet i les ofertes (tipus TriplePlay) que es proposen van creixent de manera imparable, en canvi el preu baixa de manera inversament proporcional a aquest creixement. Pero a Andorra, ahir mateix el Tortell Pons i Don Salvatore ens anunciaven un pla per desplegar fibra optica al pais, per proposar serveis de televisio a la demanda i ameliorar la velocitat d'internet com es feia als 80 i als 90. No acabo d'entendre aquestes explicacions, ja que fa temps que a Espanya, per exemple, funciona Imagenio, amb servei de televisio a la demanda, per l'ADSL, sense necessitat de fibra optica. I d'altra banda tots sabem que els problemes de velocitat de l'internet no provenent d'una xarxa deficient a l'interior del pais sino mes aviat de la insuficiencia de les conexions cap a l'exterior que no poden absorbir tota la demanda de trafic que s'ha creat venen milers d'ADSL sense preveure les consequencies. Tambe ens volen vendre que Andorra sera el primer pais que fara l'apagada analogica, quan en regions d'Alemanya ja fa un parell d'anys que la van fer per una populacio de milions de persones no com aqui que som nomes 75000.

Finalment veig que a Europa s'aposta per la mobilitat sense restriccions dels treballadors, pel enfortiment dels drets socials, per la flexibilitat del treball i la formacio continua. Aqui, en canvi, el Sheriff Cabanes proposa endurir el reagrupament familial i continuar amb la politica de proves mediques per seleccionar nomes treballadors, o potser hauria de dir esclaus, en bona salut. Es curios que al mateix temps es digui que es vol atraure al pais gent altament qualificada, perque si no s'els permet venir amb la familia o tenen diabetis o son miops, prou que hi han llocs al nostre voltant que els hi obrirant les portes de bat a bat.


Hi han molts altres exemples i estic segur que molts dels que llegiu i participeu al blog en podeu citar uns quants mes. Per tot aixo, quan miro al nostre voltant, quan visito Berlin, Paris, Londres o Barcelona, em demano si el nostre pais pot aspirar a participar del progres col·lectiu. Quan retras acumularem en el moment inexorable en que els liberals deixarant el seu lloc al govern ? Ens ho podem permitir ? Quan de temps, quans esforços i quans diners ens costara recuperar el tren en marxa. Segurament es imposible de calcular ara mateix, pero de ben segur que la factura que ens deixara a tots nivells el PPLA sera de les que fan por.