6.11.06

L'idiotsingracia liberal andorrana

Amics lectors, ja em perdonareu que m'inventi una paraula nova pero en el titol del meu post d'avui. M'ha vingut al cap llegint i escoltant les declaracions dels dirigents liberals en aquesta setmana de viatge turistic a l'Uruguay. Es veritat que a Andorra som diferents, tenim una idiosincracia propia que ve del nostre fet diferencial com a micro-estat, vell de mes de 700 anys, enclavat al mig de les belles muntanyes pirenaiques. Una idiosincracia que ens hauria de permetre d'afrontar el futur amb una relativa serenitat i no pas amb el neguit constant al qual alguns ens someten dia si i dia tambe.

Tot va començar la setmana passada, durant la fira d'Andorra-la-Vella, quan el brillantissim ministre d'agricultura va proposar de reconvertir els nostres camps conreables al cultiu de la remolatxa per la produccio de biodiesel. En els comentaris del post anterior ja vaig discutir les "qualitats" de l'idea, que permetria amb molt d'optimisme produir suficient carburant per permetre el funcionament de 100 vehicles durant uns 6 mesos, aixo si cobrint el pais de remolatxes. Esta clar que algun liberal va trobar que l'idea es justificava en el fet de que aixo seria l'aportacio d'Andorra al tractat de Kyoto, tractat per cert del qual Andorra es absent. Pero el fet que es vulgui justificar una actuacio com la de reconvertir l'agricultura en la remolatxa pel biodiesel, emparant-se en Kyoto, es no ja idiosincracia pero si idiotsingracia, tipica del PPLA en aquests dies de tardor.

Tanta idiotsingracia la podem trobar avui en les declaracions del sempre comic ministre de medi ambient Tuitot Puigdellivol al diari d'Andorra d'avui. Per exemple, "Hauria estat millor posar el forn en un lloc mes planer i allunyat de la populacio", es una grandissima idiotsingracia. Ja em dira el senyor ministre on es aquest lloc al pais, perque ja he establert abans que vivim en un pais enclavat al mig dels magnifics pirineus. No tenim llocs planers lluny de la populacio. I si no existeix un lloc al pais per construir un forn de tractament de residus, no era millor explorar altres vies de tractament de residus que no comportessim tants incovenients? Clar que llegint l'entrevista mes endevant el ministre ens explica que "Podem veure com funciona, sense fum, i amb tots els paràmetres controlats" el que es força sorprenent ja que jo veig fums i passant per la Comella sento olors. Si els parametres estan controlats o no es impossible jutjar-ho ja que el senyor ministre no permet que hi hagi una evaluacio independent del funcionament del forn fins ara. Pero per les manifestacions de certes persones en la prensa de la setmana passada sembla que tot no funciona com tindria.

Ara, potser la pitjor idiotsingracia de totes ha sigut la justificacio del viatge a la Cimera Iberoamericana del Cap de Govern i la seva comitiva: Anar a buscar inversions estrangeres. Francament, algu es pot creure tant PLAtetica excusa? El capital estranger es a Iberoamerica ara? Estan invertint aquells paisos en massa cap Europa? Hem entrat en un univers parallel i no m'en he adonat? Evidenment el que busquen aquells paisos es tot el contrari, i les seves preocupacions estan molt allunyades de les nostres, sino nomes heu de llegir la declaracio final de la cimera que un comentarista anonim ha penjat en el post anterior. Altre vegada nomes hem anat a figurar a la foto, una especialitat del ministre Flash Minoves, pero amb l'aggravant que ens han tornat a exampar en ple exercici de cinisme politic per no dir paraules mes fortes.


No se exactament quina es l'imatge que els nostres dirigents, responsables de la politica d'exteriors del pais han anat difonent per alli on han passat, pero es molt greu que la representant de l'UsdA tingui que rectificarla i explicar als altres paisos de la cimera Iberoamericana que el nostre pais, en materia de legislacio laboral i sindical es troba no en el tercer mon sino en el quart, molt pitjor que els mateixos que ens volien posar en exemple. Com pot ser que els altres paisos no tinguin coneixement d'aixo? O es potser que el ministre Flash i el Cap de Govern no expliquen segons quines coses i no es dona una visio objectiva i realista a la resta del mon de la situacio del pais. Potser aixo tambe explicaria aquesta idiotsingracia que consisteix a admetre en segons quins ambits que som un paradis fiscal, i en d'altres a negar-ho rotundament.

Aquestes fantasies, aquestes mentides, aquestes idiotsingracies difoses pels membres del PPLA al poder desde fa 13 anys son el producte d'un sistema esgotat d'idees, de recursos i d'excuses. Ja no saben que fer per distreure l'atencio, per justificar l'injustificable i per mantenir un minim de semblança de govern. D'altres anys, amb els trens aeris, el jocs olimpics, l'oficina de patents i altres viatges a la Xina buscant inversions estrangeres, vam riure molt, jo el primer. Pero ara, veient com van les coses pitjor cada dia, les idiotsingracies ja no em fan ni gracia.