11.6.07

Abans i Ara


Avui vull compartir algunes reflexions que m'inspira la nova campanya del 2020 i del ministeri de medi ambient "Pel nostre pais donem la millor cara". El joc de paraules ridicul del titol ja dona el to del proposit de la campanya, l'aparença. Es veu que per les ments pensants que ens dirigeixen des del bunker, el mes important al pais ara mateix es millorar l'aparença de les coses, sense millorar les coses en si mateixes. Maquillant els problemes, ens els volen fer desapareixer de la vista.

Tenim un exemple visual d'aquest plantejament en la foto del peu de la pagina 7 del Bondia d'avui. Es veu l'entrada al pais per la frontera del sud, la capella i l'escultura que ornamenten aquest lloc, en un montatge abans i ara, digne de les publicitats pels productes que fan aprimar, que fan creixer el cabell o per cliniques de cirurgia estetica. Evidenment ara dona mes goig que abans, pero pareu atencio. Abans els arbres tenen les fulles grogoses, es veuen els cotxes i part de la carretera, hi ha una compressora al fons, una parada de bus, una edifici, estan en obres, el cel es gris amb nuvols. Ara, els arbres son plens de fulles verdes, les flors estan florides, han fet una especie de pedestal i un banc per la capella, no es veuen ni la carretera ni els cotxes, ni la parada del bus, ni la casa i el cel es lluminos.

Com en totes les publicitats comparatives, abans i ara, estem davant d'una manipulacio flagrant. Es compara el mateix llocs en differents condicions, abans a la tardor o l'hivern sense fulles ni flors, ara a la primavera amb fulles verdes i flors. Es mostren differents coses, els cotxes, la compressora, la carretera abans, que no apareixen ara (potser la compressora es a l'altre costat de la carretera). Que han canviat de veritat els nostres governants entre els 2 fotos doncs? El pedestal el banc i una asfaltada arran de paret, res mes. Pedestal, banc i asfaltada que han necessitat les obres que ens han potser fotografiat en la foto d'abans. D'aixo s'en diu prendre el pel a la ciutadania, com en les publicitats de les que parlava abans.

Pero com deia al principi, tambe mostra la voluntat profunda d'aquest govern i dels liberals. No hi ha intencio de millorar el pais, sino nomes de donar l'aparença de la millora. Despres de casi 14 anys de govern liberal, ells son tant responsables del abans com del ara, i si no han sigut capaços de fer res per millorar el pais abans amb tot aquest temps, es inutil esperar una millora ara ni en el futur. Nomes els hi queda el recurs de la mentida, de la manipulacio, del maquillatge, per intentar convencer algu de que fan alguna cosa sense fer res. El 2020 es el maxim exponent d'aquesta voluntat del fer semblant, de les bones paraules pero sense accions reals, del marketing politic sense politica real al darrere.

Pero ja fins i tot amb aixo fracassen ara, perque els problemes son tant profunds i la gent esta tant desilusionada amb els liberals, que el que abans ens creiem, ara ja no cola. El ara es en realitat el mateix que l'abans, o fins tot pitjor en molts ambits, i s'haura d'esperar fins que marxin els que ens manen ara, perque s'afrontin de cara els problemes greus que hi han al pais i s'hi aportin solucions reals i durables perque poguem parlar de veritat d'un abans.