12.1.07

L'enveja dels Pirineus

Han passat les festes, s'ha celebrat com calia el Nadal i l'arribada del any nou i els nostres politics s'han tornat a posar a treballar de valent. Ara fa uns dies, el nostre amo i senyor va tornar a fer unes declaracions de la seva collita, a les cuals ja comencem a estar tots acostumats: "Andorra es l'enveja dels Pirineus", segons ell. Primer haig de dir qu'em sembla de molt mal gust i poc diplomatic que el Cap de Govern es dediqui a titllar d'envejosos, amb raons o sense, als nostres veins pirenaics. Que dirien els altres paisos europeus si per exemple Jacques Chirac declares publicament que França es l'enveja d'Europa?

Pero em sembla molt pitjor el dir aquestes coses quan a mes el dia a dia demostra que poca cosa es pot envejar a la situacio per la cual esta passant Andorra despres de 13 anys de govern del PPLA. Ens poden envejar potser de tenir una ministra portaveu que amaga informacio als mitjans de comunicacio en la roda de prensa posterior al consell de ministres, i que recorre a series policiaques dels anys 70 per explicarse? Ens poden envejar potser de tenir una cos de policia en el que el ministre esta enfrentat amb el director que al seu torn esta enfrentat amb la majoria del cos? Ens poden envejar que per organitzar tant la policia com els bombers, serveis essencials, s'hagi de recorrer sistematicament a assessors dels paisos veins, pagant-los tarifes faraminosos? Ens poden envejar de que el ministeri d'Esports hagi esdevingut la sucursal d'una empresa privada en la cual nomes falta que el ministre i el director entrin en nomina? Ens poden envejar de tenir una depuradora que no funciona i que costara 10 cops el que s'havia pressupostat? Ens poden envejar de tenir un dels tunels mes cars del mon si es mira el cost per metre de tunel? Ens poden envejar de tenir els nivells de polucio atmosferica mes elevats dels pirineus, dignes de les zones industrials de les grans metropolis, pero que es guarden secretissims per ordres governamentals? Ens poden envejar de tenir el preu per metre cuadrat mes car del Pirineu, el que obliga a bona part de la populacio a tenir que immigrar fora del pais per trobar un habitatge que s'adecua als ingressos? Ens poden envejar de voler fer una legislacio sobre l'inversio estrangera en contra del sentit comu i de la majoria de la populacio, dels empresaris, dels partits, fins i tot el que governa?

Francament, si ens envejen despres d'aixo, encara hi podem afegir un conseller general, el Sr. Verdaguer, que no se li ocurreix res mes en una tertulia, per contrarestar les critiques sobre la privatitzacio de l'esport escolar, que de dir que el Sr. Jaume Bartumeu va tallar la subvencio al Basket Club Andorra quan jugava a l'ACB, oblidant-se pero que aixo va passar sota el mandat del Sr. Forne, del PPLA, i que el Sr. Bartumeu ja feia temps que no era ministre. I es que amb un nivell aixi, de veritat, ens han de tenir enveja, pero enveja dels farts de riure que ens fem al escoltar els nostre dirigents.


Mes que l'enveja dels Pirineus, Andorra es la vergonya dels Pirineus i de bona part d'Europa. Continuem sent un paradis fiscal, sense perspectives de sortir de les llistes mes negres mentres governi el PPLA, ja que ells no tenen cap voluntat de sortir-ne, i aixi es segueix penalitzant qualsevol intent de diversificar l'economia del pais. Continuem sense tenir una legislacio europea a nivell laboral, ni lleis sindicals, ni de negociacio colectiva, ni seguretat en el treball i per molt que quan venen representants dels sindicats europeus, s'els prometi que es fara, continuarant sense fer-se perque el govern del PPLA no les vol. Continuem perden attractiu turistic cada dia que passa, el nombre de visitants baixa i el govern del PPLA prova de maquillar les xifres dels vehicles que passen la frontera que inclouen-t'hi tots els fronterers que van i venen cada dia i els camions. Continuem malmeten el patrimoni natural i cultural del pais, sino feu un tomb per Arinsal, La Margineda, Canillo, La Massana, Ordino per constatar com s'imcompleix continuament la llei. Continuem sense residencies pels padrins i els tenim que dur als paisos veins mentres que el govern del PPLA es dedica a bloquejar la construccio d'una residencia a Encamp per pur motius electoralistes i interessos particulars. Continuem exportant la nostra merda als nostre veins tant pels rius com per les carreteres i som incapaços de tenir una politica de residus moderna, sostenible, respectuosa del medi ambient i de la salut de les persones. Continuem sense saber res de qui va filtrar les contrasenyes del andorra.ad, ni perque un xines va assessinar a 2 persones al Roc de Caldes, ni que passa amb el Albatros o l'edifici TUC, ni dels negocis dolços, ni de les companyes d'aigua que funcionen sense les autoritzacions pertinents, ni perque les indemnitzacions per l'hepatitis C no es fan efectives, ni perque no es redacten els reglaments de certes lleis, ni perque continuen fent unes proves mediques seleccionant qui entra o no a treballar al pais.

Ara, Sr. Pintat de Groc, despres de llegir tot aixo, i rememorar tot el que encara m'he deixat, s'atreveix a tornar a dir que som l'enveja d'algu? Continuara la seva fuita endevant cap a un 2020 de fantasia que l'hi han venut a preu d'or, ignorant completament la situacio del pais i de les persones que hi viuen al 2007? He d'admetre que vist el panorama, l'enveja la tinc jo d'altres paisos on potser la situacio no es molt millor pero els dirigents tenen el coratge, quan les coses van aixi de malament, d'admetre els seus errors i/o incompetencia per resoldre els problemes, dimitir i demanar al poble que esculli un nou govern en unes eleccions democratiques.