13.11.06

La Conferencia Gadget

D'aqui uns 15 dies tindrem a Andorra la conferencia "The future of Europe Summit", organitzada per l'Oficina per l'Innovacio Empresarial encapçalada pel Inspector Gadget Robert i secundada pel David Salla. Aquesta conferencia, segons ells d'alt nivell, ha estat organitzada amb la col·laboracio d'una empresa suissa, Smadja & Associates, proprietat del ex-responsable de l'organitzacio de les trobades de Davos i que esta especialitzada en l'organitzacio d'aquests actes.

En un principi sembla una bona idea organitzar a Andorra conferencies de tot tipus, incloses conferencies economiques i politiques d'alt nivell. El problema radica molt mes en com s'organitzen i amb quines finalitats. Jo esperaria que l'OIE organitzes conferencies per promocionar les empreses andorranes cap a l'exterior, crear sinergies de col·laboracio entre empreses andorranes i estrangeres, en definitiva crear un benefici pel pais i pel seu teixit empresarial. En canvi ens trobem davant d'aquesta conferencia, en la qual s'invita 28 persones de fora per discutir del futur d'Europa, una Europa a la qual nosaltres continuem sent aliens ja que nomes lligats a ella per un ridicul accord de cooperacio del qual ja s'ha dit varies vegades que no serveix de gran cosa. Ara be, alguns em diran segurament que l'objecte de la conferencia nomes es una excusa per fer venir empresaris de fora i permetre de que coneixin empresaris del pais. Pero al preu que demanen per l'inscripcio, 1300 Euros per persona i per 1 dia i mig de conferencia, em demano si hi ha haura molts participants tant andorrans com de fora.

No ens enganyem, la majoria del teixit empresarial d'aquest pais esta compost per petites i mitjanes empreses que no es poden permetre de gastarse 1300 Euros en una conferencia aixi. I desde fora, m'extranyaria que alguna empresa es volgues gastar 1300 Euros + despeses de viatge i hotels per participar en una conferencia organitzada en l'ultim moment i en la que no hi han noms relletvants ni transcendents. S'ens havia anunciat la participacio d'un membre d'alt nivell de la comissio Europea, el Senyor Colin Wolfe, que apareixia com a ponent confirmat a principis d'octubre, pero ara ja no apareix. En canvi si que hi apareixen dos grans experts en economia internacional, els nostres molt estimats Ministre Flash (que participa en la sessio just abans del coctel i del sopar de gala) i el gran democrata Mirapeix. Em demano seriament quina figura poden fer aquest dos i quins merits tenen per parlar del futur d'Europa al "mes alt nivell" quan son incapaços de promoure un futur viable pel nostre pais.


Tambe m'extranyaria que es vulguessin gastar tants diners per participar en una conferencia que dona una imatge molt poc seriosa. En l'ultim mes, la llista dels participants confirmats ha variat ostensiblement, a mes del ja citat Sr. Wolfe, han desaparescut al menys 4 persones mes (suposadament confirmades a principis d'octubre). I quan estem a 15 dies vista, una bona part de les personalitats que estan en el programa no semblen confirmades, amb una falta evident de responsable politics i economics europeus importants. Es per demanarse de veritat de que servira aquesta conferencia i quin es el grau d'implicacio de les persones que l'organitzen i hi participen.

Finalment voldria cridar l'atencio sobre el cost de tot plegat. El nostre govern, a traves de la OIE ja ha aportat 250.000 Euros a l'organitzacio. En principi s'havien de cobrir 250.000 Euros mes a traves de esponsors, fundadors amb una aportacio de 40.000 Euros i col·laboradors amb aportacions de 12.000 Euros. Al final hi han nomes 4 esponsors fundadors, l'ABA, la STA, FEDA i Fimarge i un de col·laborador Ferba perque a aquests preus molt poques empreses del pais s'ho podien permetre. D'altre banda amb les aportacions dels participants s'esperaba cobrir 250.000 Euros mes, es a dir que s'espera una participacio de unes 200 persones i ja veurem si s'aconsegueixen.

Una altre vegada, la sensacio que es despren de les iniciatives que venen del govern del PPLA es que falta serietat, rigor, pero sobretot realisme. Aquesta conferencia dona tota la sensacio de ser una Conferencia Gadget per cubrir l'expedient, en aquest cas l'ordre que va vindre directament del Cap de Govern Pintat de Groc d'organitzar aquest event, pero sense cap substancia i amb un beneficis dubtosos pel pais tant a nivell economic com productiu. Una nova fantasmada, una nova curtina de fum per tapar moltes de les carencies del pais i molts dels problemes que els liberals refusen de resoldre i que gracies a que sera un gran exit, com segurament dirant desde el mitjans oficials, TelePLA, RadioPLA i el PLAriodic durant uns dies deixarant d'existir.