28.11.06

El Vol de l'Albatros

Aquests dies l'ambaixada francesa organitza un cicle de pel·licules comiques entitulat "Esclats de riure". Sembla que el nostre govern es vol sumar a aquest homenatge a la comedia amb el seu propri titol, "El vol de l'Albatros", protagonitzat pel molt il·lustre humorista Pintat De Groc, el payaso de renom internacional Tortell (Poltrona) Pons, i el comic provinent del mon XXX Ferran "Nacho" Mirapeix amb el suport de la resta de ministres de govern, els assessors PPLAtetics i el grup parlamentari liberal.

L'historia gira alrededor d'un regal de 3.5 milions d'euros a uns famosos empresaris andorrans, fins fa poc proprietaris d'unes plantes de l'Edifici Albatros, inutilitzables comercialment a causa de la construccio d'un vial que venia a solucionar el nyap d'un film anterior, protagonitzat pel tandem Forne-Serra, "Agafa els diners del tunnel i a correr" del cual aquesta obra n'es la continuacio. Al principi de la pel·licula els nostres 2 protagonistes es troben reunits amb un grup d'assessors juridics que els hi expliquen que els famosos empresaris, proprietaris tant de l'edifici com de l'empresa que explota les 2 plantes, tenen totes les de guanyar en la demanda de 2.5 milions d'Euros que han interposat pels danys que el vial ha provocat i que ja han guanyat en primera instancia. Decideixen doncs que en lloc de defensar fins al final els interessos del estat, val mes quedar amics amb els empresaris i els seus advocats i a mes dels 2.5 milions, regalar 1 milio mes per les molesties.

Clar que quan fan numeros, s'en adonen que la valoracio de les plantes correspondria a un preu molt per sobre del que es paga per locals commercials en els millors llocs del pais com l'avinguda Meritxell o Carlemany, quan son uns locals que no tenen ja cap sortida commercial. Decideixen aleshores que val mes amagar la veritable rao del pagament i disfrassar-ho amb un excusa qualsevol. Apareix doncs el tercer protagonista, un home de l'ombra, veritable cervell de l'operacio, un ministre de tarrana molt poc democratic, molt mira al peix, pero amb valiosos recursos en el mon de les finances. Se l'hi acudeix proposar com excusa que el govern es vol estalviar un lloguer i que es poden allotjar en els locals en questio un dels seus departaments, les duanes. Clar que poc s'en adona que els locals son poc adequats a la funcio a la qual s'els vol dedicar i que amb el preu que es paga es podria construir nova de trinca una central de duanes moderna i funcional, i que potser encara en sobrarien.

No obstant, els nostres tres amics decideixen que val mes mantenir tot aixo en secret i redacten una proposicio de llei de suplement de credit argumentant-la evidenment amb la mentida del cual es senten del tot satisfets. "No s'en adonara ningu" pensen mentres ja es freguen les mans de la satisfaccio. Pero vet aqui que el pais es el que es i els rumors s'escampen mes rapid que la llum. Clar que com no trobar estrany que es pagui tant per unes plantes sense valor quan per un edifici sencer que es vol expropiar en el millor lloc del pais no s'en paga ni la mitat. Aixi doncs es passa al climax de la pel·licula, el consell general del passat dijous, on segurament sense ni adonarse, el nostre Tortell (Poltrona) Pons admet, al contestar una pregunta "ben" intencionada d'un conseller del PS, que existeix el famos plet que es volia amagar per aquestes plantes. Vet aqui el que ha dit ! El Pintat de Groc al adonarse de la relliscada prova amb el seu particular estil de recuperar la situacio, pero el mal ja esta fet. En les files del grup de la majoria liberal, la sorpresa es majuscula fins al punt que al final del Consell, els seus dos caps de fila es troben en secret amb en Pintat de Groc per dir-li que ells recomenaran que es voti a favor de l'esmena a la totalitat ja que no volen ser participits d'una mentida tant clamorosa als ulls de tot el pais. En Pintat de groc, visiblement tens i nervios te paraules majuscules pels consellers i els diu que ell es l'amo i senyor i que aqui es fa el que ell diu.


Despres de moments de veritable tensio comica, en que s'amenacen de part i d'altre, es decideix que l'endema es reuneixi el grup parlamentari i que es copsi l'opinio de tots els consellers del PPLA. Aixi doncs el divendres, en el secret mes absolut, es reuneixen els consellers liberals i acorden que ara que el Tortell ha destapat el pastel, la situacio es insostenible i que el suplement de credit no es pot aprovar si es que volen mantenir un minim de credibilitat davant de la ciutadania. En assabentarse de la decisio, en Pintat de groc entra en un enuig important i d'immediat convoca un consell de ministres extraordinari pel dilluns seguent. Durant tot el cap de setmana les telefonades dels uns als altres es segueixen en un joc del disbarat constant. Alguns es temen ho pitjor per les seves carreres politiques, mentres d'altres ja mouen fitxa per colocarse en una bona posicio per si s'acaba arribant a les ultimes consequencies.

Pero dilluns, en un moment d'hilaritat absoluta, el que es diu amo i senyor del pais, al final resulta que no s'atreveix a fer res i aconsellat per un Tortell i un Mirapeix mes comics que mai decideixen, amb l'aprovacio generalitzada de la resta dels ministres sempre obedients, retirar la llei tal com demana el grup parlamentari liberal pero tambe de tornar-la a presentar aquest cop accompanyant-la amb els motius reals del regalet. Tots els motius reals per aixo? Perque encara no s'enten, ni amb els plets, que es pagui el preu que es paga per una planta baixa i un primer pis. No sera que aquestes plantes estan fetes de marmol vermell de primera qualitat com diu tambe un rumor persistent? Acontentara aquesta solucio a certs consellers del PPLA que deien divendres passat que aquesta llei ja se la podien posar en un lloc poc apropriat el Tortell i el Pintat de Groc? Quantes altres mentides s'amaguen darrere d'altres lleis, com per exemple la llei d'inversions estrangeres, i d'altres actuacions dels nostres mosqueters de l'humor? No sera que pateixen tots del famos sindrome de Pinochio?

La resolucio de tot plegat sera en la sequela del Vol de l'Albatros, per la qual el titol encara queda per decidir. I si trobeu que l'historia d'aquest pel·licula es del tot increible, recordeu que de vegades la realitat supera a la ficcio.