11.12.06

Contes Xinesos

Ja fa un temps que es parla molt de la Xina al nostre pais. La setmana passada mateix, en una entrevista el Ministre Flash ens explicava que no s'havia de descartar que la Xina volgues invertir al nostre pais. Es evident que en aquesta vida no s'ha de descartar mai res, pero ara per ara, i despres del fabulos viatge de final de curs del tandem Forne-Flash, no s'ha notat cap increment de l'afluencia de turistes xinesos i l'unica aparicio notable d'un ciutada xines al nostre pais es va produir en el doble crim del Hotel Roc de Caldes. Pero no deixen de sorprendre les continues referencies que es fan desde instancies oficials a la Xina, com per exemple durant la cimera fantasma sobre el futur d'Europa i la consequent entrevista al Flash. Fins i tot sembla que els nostres dirigents busquen inspiracio en el model xines pel model d'estat que volen instaurar. I es que analitzant algunes declaracions i esdeveniments que tenen lloc al pais ultimament s'hi troben bastantes similituts.

Per exemple quan el Sr. Canturri, en tant que secretari general del PPLA es queixa de les ingerencies estrangeres provinent dels sindicats espanyols i europeus, em recorda molt els oficials del partit comunista xines queixant-se de les ingerencies estrangeres en el tema dels drets humans. Quan s'amenaça o presiona de diversa manera desde el PPLA a certs comentaristes de la prensa escrita, fins i tots algun que es membre del propi, partit, nomes pel fet d'exercir lliurement el seu dret d'expressio recorda a la tant estricte censura xinesa. Tambe s'assembla molt la manera de funcionar per exemple de la STA que ha mogut fils per controlar mes estrictament el que els ciutadans d'aquest pais fem amb l'internet, al obligar totes les conexions a traves d'un proxy unic, aixi com a la Xina, podran saber que llegim, que escribim i si cal, bloquejarant a voluntat certes webs dissidents del pensament unic que potser voldrien instaurar desde el Partit al poder.

I es que ja fa temps, que desde aquesta tribuna denuncio que pel PPLA la paraula consens vol dir acceptar sense discutir tot el que ells proposen. Es una posicio dogmatica digne del pensament unic xines, pero que el Partit imposa a tots els seus i vol imposar tambe a tot el pais com s'ha volgut fer per exemple en la llei d'inversions estrangeres. A mes quan es promocionen o s'adjudiquen feines i treballs a certes persones no pels merits exhibits sino pel simpre fet de ser del PPLA o del seu entorn i en canvi es te sota vigilancia una part de l'administracio i de l'empresa privada per que son simpatitzants o militants de l'oposicio politica, aleshores ja son moviments que van cap a l'instauracio al pais del partit unic, del partit-estat, on les decisions de govern no se sap si es prenen en el consell de ministres o en l'executiva del partit. En el mateix sentit s'expressa avui el Sindic, quan diu sorprenenment que no veu els seus companys de partit al Consell General treballar gaire, i es que en els paisos com la Xina, els parlaments democratics no serveixen, i els consellers o diputats nomes hi van a fer figuracio com ja es veu molt sovint en les sessions de control al govern, on el PPLA rarament s'expressa i no fa la seva feina.


Aixi doncs, de la manera com el PPLA esta dirigint el pais, potser si que es creara a Andorra el ambient necessari perque els xinesos vinguin a invertir aqui. I es que es sentirant com a casa, en un pais sotmes a la voluntat dels seus dirigents, convertit en partit unic, com ja voldria el recent nomenat ministre de presidencia, on ningu es permet criticar i s'insta a tothom a servir sense discutir l'amo i senyor, que per voluntat popular ha estat escollit per guiarnos en el cami de la llum del liberalisme andorra. Jo nomes espero que abans de que ens enganyint amb mes contes xinesos, la voluntat popular tindra prou força com per fer fora del bunker aquests personatges poc respectuosos de la democracia, de la nostra constitucio i del dret fonamental de la llibertat d'expressio.