30.1.07

L'escapada dels turistes

Entre ahir i avui s'han fet publics 2 xifres força importants per coneixer la situacio d'una de les activitats mes importants del pais: L'hosteleria. Ahir es publicava al PLAriodic que tenim uns 38000 llits disponibles en els hotels del pais, una xifra que ha crescut en menor manera que d'altres anys, pero que no ha parat de creixer amb força desde el principi dels 90. Avui els diaris ens informen sobre la quantitat de visitants que hem rebut durant el 2006. M'agradaria compartir amb vosaltres algunes de les reflexions que aquestes xifres m'han provocat.

Primer haig de dir que continuo sense creurem la xifra d'excursionistes (persones que venen al pais sense pernoctar-hi) que es divulguen oficialment. Aquest any diuen que han sigut uns 10 milions pero no se com s'obte aquest resultat, si es contant el nombre de vehicles que passa la frontera i multiplicant-lo per una mitjana de persones per vehicle o si es utilitzant d'altres metodes. De totes formes, em sembla molt complicat estimar correctament aquest nombre d'excursionistes ja que tenim una quantitat important de fronterers que no s'han de comptabilitzar i no veig cap mecanisme de control adecuat. Mes credible es pero la xifra de pernoctacions que segons les dades del 2006 han sigut uns 2.2 milions, una baixada de casi el 8% en comparacio als 2.4 milions del 2005.


De per si es preocupant la baixada continua de les pernoctacions, sobretot en una conjunctura europea on aquesta xifra i la del turisme en general puja un 4%. Nomes en casos punctuals com Turquia o Israel, segurament degut a les circumstancies geopolitiques del moment, tenen xifres negatives pero no tant com Andorra. No es pot imputar doncs aquesta baixada a una situacio economica global, sino mes aviat a problemes propris del pais. La xifra es encara mes preocupant si a mes es calcula el potencial de pernoctacions que te el pais: 38000 llits podrien acullir uns 13 milions de pernoctacions l'any si tots funcionessin tota la temporada, 10 millions de pernoctacions si en posem la meitat nomes funcionant durant els 6 mesos de la temporada d'hivern. Aixo significa que nomes emplenem un 15-20% de la capacitat hotelera que tenim al pais.

Es sostenible per l'industria hotelera del pais mantenir aquests index d'ocupacio durant molt de temps o fins i tot pitjor si la tendencia a la baixa de les pernoctacions continua aquest any? Sembla dificil que un negoci, com un hotel, pugui seguir funcionant nomes al 20% i ser rentable pel seu proprietari per molt que nomes tingui els costos de personal i manteniment. El futur doncs no es presenta gaire agrescador pels hotelers i totes les persones empleades en el sector. Ja fa temps per aixo que desde organismes com la Unio Hotelera o la PIME s'avisa de la mala situacio pero el govern del PPLA ja fa anys que ha deixat de banda el turisme en el seu pla economic, disminuint els pressupostos any rere any, ara fins i tot privatitzant gairebe el ministeri de Turisme amb la creacio d'Andorra Turisme. Una de les poques propostes significatives que ha fet el ministeri encapcelat pel Truitot Puigdellivol desde el principi de la legislatura es la de revisar la classificacio hotelera i que els hotels que de veritat no cumpleixin els requisits perdin les estrelles que ara tenien adjudicades. Algu creu que aixo tindra una incidencia sobre el nombre de pernoctacions? Jo no crec pas.

Sembla doncs que s'anuncia a curt termini una crisi important del sector hoteler. Es possible que molts dels establiments mes modestos, gestionats de manera familiar, els hotels de tota la vida al pais, tinguin de tancar ja que son els que mes desprotegits estan davant d'aquestes situacions. Els hotels dels gran grups, en canvi, es poden permetre durant un temps de funcionar a perdua, fins que es reduexi el parc hoteler i recuperin clientela al estar menys repartida. Pero aquesta clientela que any rere any s'esta perdent la recuperarem algun dia? Mentres el pais estigui orientat en la direccio de l'especulacio immobiliaria i financera, es continui malmenten l'entorn natural de les nostres valls i no es posi fre a les salvatjades urbanistiques, sera força complicat, i encara mes si el calentament global redueix la temporada de l'esqui. Aleshores fins i tot els hotels dels grans grups es podrien plantejar desinvertir al pais.

Si Andorra als anys 80 va ser l'Escapada, ara veiem que mes aviat s'ens escapen els turistes. Per redressar la situacio, els poders publics han de jugar el seu paper, no desentenerse de la situacio i no deixar que es reguli el mercat per si mateix. Molts dels problemes estructurals que provoquen el descens de pernoctacions provenen d'aquest descontrol i de l'improvitzacio permanent que presideix les actuacions dels govern del PPLA durant tots aquests anys tant en l'ambit del turisme com el de les infraestructures i el medi ambient. Pero tampoc sera suficient que hi hagi un veritable nou impuls a nivell public si els empresaris del sector no entenen que el mercat turistic ha evolucionat, que no busca nomes el luxe o el hotel de gran cadenes, sino que tambe es necessari hotels mes modestos, familiars i mes especialitzats que fidelitzin la clientela. Tampoc no es pot continuar a oferir aqui el mateix producte que s'oferia fa 10 o 20 anys ni una oferta estandaritzada com la que es troba arreu, s'han de crear elements diferenciadors i potenciar els actius del pais. Si no entenen que s'han de pagar sous justos als seus empleats, promoure l'aprenentatge i la formacio continua, oferir qualitat en les instalacions i en els serveis, diversificar l'oferta i aumentar la presencia en les noves xarxes de venda i en nous mercats, prou em sembla que l'escapada dels turistes seguira sent en sentit contrari al que tots voldriem.