30.11.07

Eleccions

He decidit el meu vot. He vist, he escoltat i he llegit el que tenien a dir els candidats de tots els partits que es presenten a Escaldes i finalment avui m'he decidit. He estat dubtant fins a l'ultim moment pero tenia clar desde el principi que no votaria en blanc, perque amb el sistema electoral que tenim els vots en blanc no son de cap utilitat, al contrari. Primer he descartat l'opcio del PPLA, en aquest cas sota les sigles d'Unio del Poble, que ni te res d'Unio i poc del Poble. Era l'opcio de la continuitat del model actual basat en el "Qui dia passa any empen" que es prodiga al govern i al comu d'Escaldes desde fa anys.

Es un model fallit i que ens porta a la fallida. Un model que renega pero no el Toni Marti, ja que en la seva llista apareixen bon nombre de membres del PPLA per molt que ell hagi escenificat una sortida teatral del parti que va ajudar a fundar. Un Toni Marti que continua en les seves promeses electorals entestat en basar el creixement de la parroquia en una activitat constructora desenfrenada en lloc de voler valoritzar i revitalitzar el que tenim. Un model que prioritza l'especulacio sobre la qualitat de vida, les obres continues sobre el creixement sostenible, els equipaments faraonics sobre el medi ambient, l'inversio privada sobre el benestar de tots els ciutadans, els cops politico-mediatics sobre el treball de fons. Un model que creu que en la caritat com a unica politica social, que creu en la perpertuacio de les castes socials existents en lloc de dinamitzar els ascensors socials. El Toni Marti ha sigut i es particip d'aquest model instaurat pel PPLA i que tant de mal esta fent al pais. A Escaldes tenim exemples molt clars del que ha portat aquest model, com per exemple la situacio en la que es troba tota la part alta del poble. Una situacio a la qual ni la Lydia Magallon, ni el Toni Marti han aportat cap solucio, al contrari, han sigut complices i responsables per les seves decisions i indecisions a que la part alta d'Escaldes sigui una zona en plena decadencia. Ara els assassins de la part alta diuen que la volen fer reviure, quina ironia.

Descartada l'opcio del PPLA em quedaven 2 altres opcions. He llegit amb interes el programa dels Verds i he escoltat atentament a la Jael Pozo i els seus companys de llista, que per cert han estat gairebe invisibles. Moltes de les propostes semblen interessants pero tambe semblen un senzill copiar i enganxar extret d'algun ideari ecologista sense ni adaptar a la particularitat del pais ni concretar en la seva aplicacio. D'altres son completament fora de lloc en unes eleccions comunals ja que toquen competencies que no tenen els comuns. Ja ni discutire la famosa proposicio d'una via rodada en la vall del Madriu que es indigne de un ecologista que es respecti. Tot plegat em fa pensar que els verds tenen una façana pero no tenen substancia. Potser tenen conviccions pero no n'hi ha prou, tambe s'ha de saber ser pragmatic i aplicar el que es pregona de manera realista i no traumatica. L'opcio dels verds no te per ara la capacitat ni de governar una comunitat de veins. Ho pitjor per aixo es que tampoc els hi veig les ganes de governar, sembla que s'acontentint amb aportar idees al debat politic i en criticar tant com poden a l'Alternativa pero poc al PPLA. Suposo que pensen que els votants dels verds nomes es poden trobar entre els descontents de l'Alternativa i que no en trobarant si van a pescar cap als electors descontents del PPLA pero pot ser que hi hagin altres raons mes amagades.

Els Verds doncs tampoc m'han convençut ni per el missatge que han enviat ni per les formes en que ho han fet. Em queda doncs l'opcio de l'Alternativa, l'opcio que havia votat ja a les ultimes generals. He llegit tambe atentament el programa i he provat d'escoltar al Francesc Casals i els seus companys de llista. El problema ha sigut que poc s'els ha pogut escoltar gaire. El Casals va estar ausent tota la primera setmana de campanya i els seus companys no van saber suplir aquesta ausencia de forma adecuada, fent que la campanya sigues bastant decepcionant. A la segona setmana han intensificat la campanya i han suplert la falta de missatge mediatic amb un porta a porta intens a tota la parroquia. Justament aqui es on mes m'ha agradat el missatge de l'Alternativa a Escaldes. Han defugit, com a les altres parroquies s'ha de dir, de grans projectes mediatics, anunciats darrere faristols com si es tractes de l'invasio d'Irak. Han anat a buscar les persones, el poble per implicar-lo en el futur de la parroquia. No es un missatge que va de dalt cap a baix com es el del Toni Marti, sino de baix cap a dalt, com ha de ser sempre. Es la veu del poble que s'ha d'escoltar no la del consol. Es veritat que hi han coses en el seu programa en les quals potser no hi estic completament d'accord, pero en les seves grans linees concorda amb el que jo faria, i en la seva filosofia, instaurant un ideari comu a totes les parroquies, buscant les sinergies, el consens i el dialeg, tambe correspon perfectament al que jo esperaria d'una força que governes al pais cap a un canvi decidit tant en el fons com en la forma.

He decidit doncs que votare a l'Alternativa a Escaldes. Es una eleccio personal i toca a cadascu de vosaltres de fer la vostra eleccio, en consciencia i elegint el que us sembli la millor opcio per la vostra parroquia els proxims 4 anys. Jo tinc clar que vull un canvi en la manera de fer a Escaldes-Engordany, i que a la resta del pais, una victoria clara de l'Alternativa ens portaria cap a una situacio de canvi a nivell nacional i podria impulsar cap a fora del poder al PPLA. Ara ens toca a tots els que tenim la sort de votar de posar la butlleta dins de l'urna. Els que no teniu aquesta sort pero espero que sabreu donar la vostra opinio als que la tenen i aixi potser els hi fareu entendre el que vosaltres creieu que es la millor opcio per la parroquia i pel pais. Que tingueu tots un bon cap de setmana electoral.