19.1.06

Quasi tota la veritat sobre la STA

Si us heu llegit avui els diaris del pais segur que heu vist el comunicat d'excuses de la STA pels problemes de l'ADSL. Segur que tambe heu llegit que el govern esta elaborant un pla per solucionar aquest problemes de la parapublica. Davant d'aquest esforç de communicacio, voldria jo tambe colaborar exposant algunes de les veritats que no surten mai a la llum publica.

Si be en Xavier Palacios es el director general de la STA, ell nomes es un executiu en la parapublica. L'organ de direccio es el consell d'administracio presidit pel ministre d'ordenament territorial de torn, ara mateix en Manel Pons. Totes les decisions que concerneixen la STA passen doncs per mans del ministre que te que donar el seu vistiplau a totes les accions del director general. Ultimament per aixo hi ha hagut un canvi en el consell d'administracio. Ha entrat en ell un "assessor tecnic" que es ni mes ni menys que el cap del departament de noves tecnologies (dins del departament de Presidencia, doncs dependen directament del cap de govern), en Jordi Robert. Com veieu el cap de govern te lligat i ben lligat ho que passa dins de la STA i les decisions que s'hi prenen. Es a dir que si es va decidir de limitar el transit p2p, la decisio es va prendre a nivell de govern. Si hi havia problemes amb els ADSL, el govern n'estava sobradament al corrent.

Ara potser podeu entendre que desde govern es digui que s'esta arreglant la cosa i que desde la STA es facin excuses publiques el mateix dia. Es que les decisions venen del mateix lloc, i els problemes tambe venen del mateix lloc. I perque dic els problemes? Doncs be, perque la STA te dos funcions principals en aquest pais i cap de les dues son les telecommunicacions per decisio politica. La funcio primera de la STA es de ser una de les mamelles de l'estat.

En efecte, la STA fa uns beneficis anuals d'un 40% dels seus ingressos, o que correspon mes o menys a uns 40 millions d'euros pel 2005. I com es doncs que a Andorra NOMES tenim 3 sortides al exterior en materia d'internet (Telefonica, Ono i France Telecom) i diuen que 1 ja esta saturada? Perque es talla el mobil cada 2 per 3? Perque la TDT nomes pot tenir 15 canals que es congelen sovint quan a França o Espanya en tindran mes de 50, i l'analogica cada dia es veu pitjor? Perque surt tant car trucar a qualsevol lloc, no tenim ni les trucades dins del pais gratis ni res de ho que existeix a d'altres paisos amb aquestos beneficis? Doncs perque els diners de la STA no es queden dins de la STA, no serveixen per fer inversions. S'en van via transferencia cap a Govern i alla son utilitzats en viatges del ministre Flash i la seva cort, en tunnels que mai s'acaben, en regalets pels amics, etc..etc...etc...

Be, si ja us heu espantat, encara queda la segona funcio principal de la STA que es la de colocar a la gent que no es pot colocar enlloc mes. Si senyors, la STA es una guarderia d'enxufats de tota mena i de tot genere. Us asseguro que el 90% dels empleats de la STA hi han entrat enxufats politicament. Queda clar doncs que el nivell de l'empresa es bastant lamentable, tot i que molts d'ells es pensen que son de ho millor que hi ha al mon, il.lusio que continua sent publicitada per la direccio de la parapublica a cada roda de premsa. L'anunci de una rebaixa de 20% per les trucades a 5 numeros fixes si pagues 6 euros n'es un exemple, ja que es la copia de ho que ofereix Movistar a Espanya desde ja fa bastant de temps. No s'han cansat gaire per trobar aquest tipus d'oferta !

Una ultima reflexio: Si en Xavier Palacios es encara director general de la STA a data d'avui es que despres del afer de les contrasenyes del andorra.ad, algu dins del govern el va defendre davant l'opinio generalitzada. Despres del enrenou que s'ha organitzat aquests dies, no crec que la persona en questio pugui continuar aquesta defensa, ja que cada dia esta mes clar que l'unica manera de calmar els anims dels internautes indignats es de cessar en Palacios (i no us penseu que tornin un sol centim de ho que ja han cobrat). Pero ja us dic ara que els que son responsables reals de la STA i dels seus disbarats continuaran als carrecs i continuaran xumant de la mamella mentres nosaltres continuarem pagant i patin.