24.2.06

Espiral criminal

El doble assessinat mes el suicidi d'ahir representa una nova etapa criminal franquejada pel nostre pais. Ja fa una mica mes d'un any, l'assessinat d'un turista rus a Soldeu ens indicava que el mon del crim organizat internacional actuava amb tanta tranquilitat al pais que ja es permitia liquidar els seus comptes aqui. Pero aleshores la victima era extrangera, aquest cops les victimes son andorranes. Ja sabem que molts andorrans han estat els ultims anys fen negocis amb mafies de tot arreu, netejan el seu diner brut a traves d'operacions immobiliaries, negocis ficticis, i facanes commercials entre d'altres activitats. Per molt que la policia i la seva branca dedicada al blanqueig ho negui, es vox-populi que aixo existeix.

Ultimament va sortir ho de Marmol Rojo, operacio de la policia espanyola en la que van detenir uns ukranians i uns empresaris del pais vei que es dedicaven a blanquejar diner. Aqui sembla que hi eren implicats els proprietaris d'uns grans magatzems del pais, un buffet d'advocats ben conegut, a mes dels grans bancs. Aquest cop les victimes estaven lligades al mon de les immobiliaries, que han florit al pais els ultims anys amb l'especulacio i el diner negre pero tambe al mon de la politica ja que un dels morts era numero 9 de la llista comunal del PLA a La Massana.

Tot sembla apuntar que la mafia xinesa tenia comptes pendents amb les dues victimes, una de les cuals era conegut de la policia i fins i tot processat a França pero vivia i feia negoci amb tota tranquilitat aqui. Em fa por pensar que aixo nomes es el principi de ho que ens espera perque ja se sap que quan es tracta amb criminals, tard o d'hora es passen comptes i aquesta gent no te mira de la vida humana. Andorra es pot convertir si no hi posem remei, en el terreny de joc macabre de gangsters de tota mena.

La nostra policia i la nostra justicia han demostrat ultimament una ineficacia preoccupant que contrasta amb el missatge de tranquilitat que es va difondre ahir desde la policia i el govern. On son els atracadors de la joyeria Cartier ? On es l'assessi del rus de Soldeu ? Quan vaig sentir al director de la policia, Lluis Betriu, a la tele em van entrar ganes de riure de la poca seriositat que demostrava davant de fets tant greus. Es aixo el missatge que volem fer passar a les mafies ? No s'esta a l'altura que es requereix en circumstancies aixi, i si aqui decideixen entrar amb bandes de pistolers no veig pas que els puguin aturar abans de cometre els seus crims.

I que fem dins del pais ? Perque no posem ordre dins de casa, començant per investigar i processar en serio els negocis i els personatges obscurs ? Potser es que aquests estan massa lligats al mon politic, i en concret a un partit que ha estat al poder l'ultim deceni. Si es aixi, aleshores prou em temo que nomes estem assistint al principi d'una espiral imparable i que el "tot esta resolt" que ens van voler vendre ahir nomes sera l'ultim error dels que es creuen en control de la situacio quan els esta sobrepassant ja de molt. Prou em temo que aquests no seran els ultims morts i que no tardarem gaire a batre el trist record que es va establir ahir.

PS: Sense relacio amb l'article d'avui, si algu es creu l'IPC anunciat pel Pornoministre ahir, es que realment no viu al pais. La mentira esdeve mes grossa i mes grossa cada mes que passa.