6.2.06

Forrest Font II, el ministre contra-ataca

Al mes de juliol passat el ministre d'economia Joel "Forrest" Font va donar una entrevista al Diari d'Andorra que va ser digne d'un dels articles mes populars d'aquest blog. Tant popular va ser, que en un acte de rabieta governamental van exigir desde l'edifici administratiu, el tancament del blog que aleshores es trobava al Bondia. Avui, justament al Bondia trobem una altre entrevista d'en Forrest, que com la del mes de juliol es digna d'un analisi detallat:

Hem sentit a parlar de la propera reforma de la Llei de Societats. Quins canvis representarà per al comerç?
La nova Llei de Societats preveu l’obertura de capital estrager al 100% al Principat en alguns casos i sempre preservant el sector tradicional andorrà. La llei encara no està madura i no puc concretar quins sectors són aquests.


Vaja Forrest, desde el mes de juliol on prometies que tenia que estar enllestida i presentada al principi del 2006, la llei no ha madurat prou ? I prou que ens deies que els sectors aquests eren els d'alt valor afegit. Vaja, ara no pots concretar. Ho que tens clar per aixo es que es preservara el sector tradicional, be vols dir els son del PLA oi ? En canvi tots els que han fet esforços aquests anys en altres sectors que no us interessin, que els donguin. Aixo es una llei molt equitativa, certs sectors si, d'altres no. Sempre ho millor per que us repartiu el pastel.


L’objectiu, però, és dotar d’un marc jurídic que doni el màxim de garanties per a tots els inversors, siguin d’allà on siguin. Volem donar facilitats per crear empreses a Andorra i que es tracti d’una llei transparent i homologable. Tenim previst fer-la entrar en vigor durant el segon període de sessions.

A mi ja no em sembla gaire transparent ni homologable que nomes obriu certs sectors, que no sabeu quins, pero que en tot cas no son els que teniu interessos. Que diran a fora del pais ? Quan us diguin, obriu el sector bancari, els dels seguros, els del tabac, els del importadors de cotxes, els dels transports...no crec que aixo ho trobin molt transparent ni molt homologable.
Be, com deia ja vas prometrela pel principi del 2006. Ara vols que estigui en vigor ? (suposo que vols dir entrada a tramit parlamentari, perque sino ja vol dir que et passes el consell per un lloc) durant el segon periode de sessions. Em sembla que si ets tu la que l'esta fent, tardara encara bastant de temps

Què suposarà per a les empreses de capital andorrà aquesta reforma?
La reforma de la Llei de Societats busca que les nostres empreses andorranes - i no només les que puguin venir de fora a treballar aquí - tinguin un marc legal que els hi permeti anar a fora a prestar els seus serveis amb les mateixes condicions que tenen els francesos o els espanyols, per exemple. Sé que el Govern andorrà haurà de treballar de valent amb els països veïns per aconseguir-ho. Una altra de les novetats és que es faran auditories de comptes i comtabilitat.


Francament tu creus que els països veins us diran, si nois, obriu 4 sectors d'alt valor afegit i nosaltres us deixarem exportar serveis fins i tot als sectors que no obriu. S'ha de ser passarell per creure semblant cosa. Ni amb molt de cocktails i de recepcions podra en Flash convencer als veïns. Ho que aconsiguireu es esfonsar alguns dels sectors economics mes dinamics del pais amb l'entrada de competencia deslleial extrangera. Pel que fa les auditories i la comptabilitat deu ser nou per tu, perque em sembla que existeix desde fa molts anys. Pero es clar, al Miralmeja o Lookfish, li interessa que aixo es multipliqui al pais, que ell treballara encara mes.

Què passarà amb la figura del prestanoms, que ha estat i és present encara al teixit empresarial del país?
La reforma d’aquesta llei proporcionarà eines per lluitar amb més força contra aquesta pràctica, que és il·legal. Volem acabar amb la figura del prestanoms i sabem que hi ha empreses aquí a Andorra que la fan servir. La nova Llei de Societats, així, disposarà de mesures on tothom haurà de fer front a les seves responsabilitats pel que fa a aquest hàbit. Reformar-la és una necessitat donat que la d’ara és de l’any 83 i ja s’ha quedat enrere. Cal modernitzar-la.


Si saps que hi ha empreses que a Andorra ho fan servir i ja es il.legal, com es que no he vist encara MAI cap procediment judicial contra prestanoms ? No servira de res una nova llei perque la gent que incumpleix l'actual la continuara incomplint ja que vosaltres i la justicia tanqueu els ulls, segurament perque sino haurien de processar alguns ministres, ex-ministres, alts funcionaris i membres del PLA. Forrest, tu saps millor que ningu que ho que dius aqui es nomes un gran bluff, ja que pels sectors que no voleu obrir continuaran a existir els prestanoms i continuareu cobrant com fins ara.

Està internacionalitzada l’empresa andorrana?
L’empresa andorrana està molt poc internacionalitzada. Amb l’agravant que, a més, quan una empresa andorrana se’n va a fora a obrir una activitat ha de pagar els impostos, com tothom, i fer front a la doble imposició.


Tu creus que si una empresa andorrana s'en va a fora, no tindria de pagar impostos ? Faltaria mes, per que som mes macos no ?! Ho que passa es que ara tenen una penalitzacio perque Andorra continua sent un paradis fiscal. A mes com que no heu sigut capaços de passar cap conveni (per la situacio en la que estem) tenen que pagar alli i aqui. Pero aixo no es soluciona amb la llei de societats, es soluciona sortint de la llista de l'OCDE, de posarse a negociar convenis de doble imposicio i de complir els convenis que ja tenim pactats pero que resten paper mullat moltes vegades.

És competitu el sector comercial andorrà?
El sector comercial andorrà és competitiu i ho està demostrant. És veritat que pot passar per moments més o menys crítics, però els comerciants estan demostrant que reaccionen a qualsevol canvi, com hem vist en els darrers anys i així ho reflecteixen els estudis de la Cambra de Comerç. Andorra està creixent molt a nivell de comerços. S’estan creant moltes societats darrerament, entre les quals destaquen les que tenen l’activitat en l’àmbit de l’immobiliària.


Les societats immobiliaries son comerços ? Perdona pero jo ho posaria en activitat immobiliaria que es una cosa molt diferent d'un comerç. Em sembla que barrejes una mica tot aqui. Com ja em vist amb el comerç del tabac o de l'electronica, aqui a Andorra ja no tenim competitivitat a nivell de preus (a nivell de qualitat ja fa anys que no la tenim). No cal cap estudi per saber ho que diuen molts dels turistes que venen al pais, que en molts ambits ja no val la pena venir a fer les compres aqui, perque els productes valen ho mateix i l'atencio al client i el serveis post-venda son inexistents.


L’ISI tindrà un impacte negatiu sobre aquesta competitivitat?
El nou impost indirecte està portant molts canvis. Fins l’1 de gener, un comerç podia dur a terme moltes activitats però ara, amb l’ISI, s’està modulant l’activitat que realment fa. Tot i així, Andorra ha de mantenir en el futur uns preus significativament més baixos que els dels comerços dels països veïns donat que som un país de turisme però també vivim del comerç. Quan Govern parla de transformar l’ISI en un IVA ho fa sempre tenint això en compte.


Modulant el que fa el comerç ? Vols dir, posar encara mes trabes als petits comerços i afavorir les grans empreses. Com vols mantenir preus mes baixos, si pujen els lloguers de manera espectacular, pujent els serveis publics, i ara voleu pujar els impostos (perque es ho que deixes entendre). No fa ni 2 mesos que els heu posat i ja parleu de modificarlos, deu ser que us heu adonat que no solucionaran els vostres problemes de pressupost. Pero el que pagaran la factura com sempre seran els petits. La famosa modulacio de que parles es eliminar els petits i que nomes quedin els grossos.

Quines propostes farà el Ministeri d’Economia als comerciants durant aquest any?
Els pressupostos del 2006 ja recullen una dotació específica per dur a terme el Pla de millores per als petits comerços. Estem muntant una taula per parlar amb tots els comerços de manera que puguin accedir a ajudes econòmiques i això suposa donar un pas endavant. A més, volem que a aquesta taula hi hagi representació per part de l’Associació de Consumidors i Usuaris, l’Associació de la Petita i la Mitjana Empresa, i la Cambra de Comerç, a banda del propi Ministeri.


Montes una taula ? Has cridat a un ebenista ? del pais o de fora ? Tot aixo em recorda la taula de la construccio que ja veiem com ha acabat. Es una altra manera d'ensarronar els petits. Voleu fer la mateixa jugada suposo. Com ja vaig dir en un altre lloc, es impossible que els amos es fiquin a defensar els interessos dels esclaus. Les taules aquestes son nomes cortines de fum per mantenir la gent quieta.

En què consistirà la Llei del comerç?
La llei del comerç és una demanda del comerç andorrà i pensem fer-la entrar en vigor a partir del segon període de sessions. Aquesta llei regularà els períodes de rebaixes. Així, es marcaran unes dates concretes i iguals per a tots els comerços per començar a vendre els seus productes a preu reduït. És molt important que Andorra ofereixi tranparència durant les temporades de rebaixes i així ens ho ha fet arribar tant la Cambra de Comerç com els diferents actors empresarials andorrans. D’altra banda, la Llei del Comerç també agilitzarà els tràmits d’obertura dels nous establiments comercials per donar una resposta més ràpida a l’hora de donar d’alta un comerç.


Vols dir entrar a tramit parlamentari suposo ? La teva insistencia en fer entrar les coses en vigor sense passar pel consell començar a preocuparme. I tambe repeteixes molt ho de la transparencia, suposo que els teus assessors t'han dit que es una paraula que sona be. Pero implica que ara no hi ha transparencia, despres de 12 anys de liberalisme vivim en una societat opaca. Renoi, quin descubriment ! No hi ha transparencia en les societats, no hi ha transparencia en el comerç i les rebaixes. I mira que fa 12 anys que mana el PLA ! Fabulos ! I tambe voleu agilitar els tramits, renoi, que important, aixo sobretot pels que volen crear comerços fantasmes per blanquejar diner es una proposicio fabulosa.

Quines novetats aportarà la Llei del Transport?
La Llei del Transport regularà el transport de mercaderies, de passatgers i també dels taxis.


Home, teoricament aixo es ho que fa una llei del transport, aqui i a Mongolia. Aixo es una novetat?

Tanmateix, es remodelaran les línies urbanes d’autobusos. Des de Govern, volem donar un nou impuls al transport públic i fer que els autobusos siguin més efectius i accessibles per a la gent que té mobilitat reduïda. A més, farem els preus dels viatges més atractius i, juntament amb els comuns de cada parròquia, volem remodelar les parades dels autobusos.

Remodelareu els autobusos, les parades, els preus (mes attractius vol dir que els baixareu, perque fins ara nomes sabeu que pujarlos !). Fa 12 anys que maneu i ara voleu remodelar ? I per qui ? els de mobilitat reduida, i els altres ? Aixo es un nou impuls ? em sembla mes que es nomes una pintada de cara.

Quins canvis cal esperar en el transport arran de l’entrada en vigor d’aquesta llei?
Posarem en funcionament un bus express que cobrirà el recorregut que va des de Sant Julià de Lòria fins a Andorra la Vella o Escaldes, tot i que segurament s’acabarà allargant fins a altres llocs com Encamp i la Massana. L’interval de passada d’aquest nou autobus serà de cinc minuts, amb la qual cosa el transport regular serà molt més efectiu. Això vol dir que, a més, haurem de reestructurar les noves línies internes d’Andorra. Tindrem autobusos que passaran per les línies molt més sovint.


Per favor, ho que cal Forrest es que a les hores puntes hi hagin prous autobusos i que a mes n'hi hagin fins mes tard. Tambe cal que a l'hora del transport escolar, Andorra no es quedi sense transport public com passa ara. Fer un transport efectiu no vol dir aumentar la frequencia de pas. Et diria fins i tot que es molt possible que sigui encara menys efectiu en un pais com aquest l'aument de la frequencia de pas ja que si hi han masses autobusos alhora fent el mateix trajecte nomes faran que estorbarse els uns als altres. Per ser efectiu s'ha de flexibilitzar les linies, no sempre sortir desde Andorra-la-Vella, fent linies de transit mes curtes.


Fins a quin punt aposta Govern pel transport públic? El Prinicipat té infraestructura suficient?
Volem impulsar moltíssim el transport públic perquè la gent deixi el cotxe a casa seva i faci ús dels autobusos. Sé que això es tradueix en molts esforços per part de Govern durant molt de temps. Veurem si hi ha infraestructura suficient quan tinguem el carril construït i per aquest tema hem de treballar plegats amb el Ministeri d’Ordenament Territorial i Urbanisme. D’altra banda, i pel que fa al transport privat, la concessió de l’ITV sortirà el primer semestre d’aquest 2006.


El carril solucionara tot ? Ja em vist que el carril reversible no ha solucionat res. Mig millio d'Euros llençats per la finestra altra vegada. Si baixeissiu les tarifes, si fiqueussiu abonos com deu mana, si tinguessiu la mentalitat de servei public en el transport public, potser la gent l'utilitzaria mes. No es nomes una questio d'infraestructures. Tornes a dir ho mateix que al juliol, pero de baixar els preus, racionalitzar l'us, no en parles mai....perque sera?

Està fora de lloc la demanda dels transportistes perquè el preu dels carburants sigui més baix per a ells donat que és una eina de treball?
No està fora de lloc ni molt menys, peró sí tenim clar que nosaltres no serem els primers en posar-hi remei. L’Estat espanyol ha dit que el 2007 prendria mesures i crearia, juntament amb Europa, un carburant professional. Nosaltres, al Principat, ens afegiríem a aquesta iniciativa. És important, però, que ho fem de manera conjunta amb Europa ja que els vehicles andorrans i les empreses andorranes també surten d’Europa i, si nosaltres creessim un producte específic, els nostres transportistes tindrien problemes a l’hora de sortir a l’exterior.


Quins productes podeu crear al principat que posarien problemes a l'hora de sortir a l'exterior ? Teniu una refineria a lo millor ? El problema son la gent com tu Forrest ! Esta clar que aqui a Andorra ho unic que es pot fer es baixar les tarifes pels professionals. No es poden crear carburants aqui perque no hi han infraestructures per fer-ho. Forrest, la teva resposta es de comic professional, aixo si.

Un altre tema que provoca malestar entre els funcionaris és la gestió d’acompliments. Està el Govern disposat a cedir i efectuar-hi canvis?
Estem disposats a dialogar amb ells i a modificar certs aspectes de la gestió d’acompliment. En aquests moments, són els sindicats els qui han de fer les propostes que creguin oportunes. De fet, ja s’han iniciat contactes amb els funcionaris del cos de l’ensenyament, però voldríem també parlar amb tots els actors implicats i fer les modificacions que calguin, si és que en calen. Estem treballant en una taula a la qual volem integrar-hi tothom.


Una altre taula...l'ebenista tindra feina ! Ja t'he dit que ens hem adonat que aixo de les taules nomes serveix per guanyar temps i prou. Els amos no defenen mai els drets dels esclaus. I amics funcionaris que em llegiu, per si no ho savieu, els que manen us consideren a molts de vosaltres com els seus esclaus personals. Quantes vegades os han mentit, quantes vegades os han explotat, quantes vegades han abusat de vosaltres ? Ja diu prou el Forrest, que no veuen clar que calguin canvis a la gestio d'acompliment.

I en l’àmbit energètic, en què consisteix el Pla Energètic Nacional?
El Ministeri d’Economia està preparant el Pla Energètic Nacional juntament amb altres actors implicats i tenim previst fer-ne la presentació pública en les següents setmanes. No hem de descuidar que el 80% de l’energia que consumeix el Principat són gasolis i calefaccions. Aquest pla vol buscar les maneres alternatives de subministrament. Per exemple, Govern posarà de relleu a les empreses del sector que disposar de calderes o cremadors moderns suposa un estalvi del 30% de l’energia. A més, en l’estalvi també té molt a veure l’aïllament dels edificis, l’estat de les calderes i el tipus de noves construccions, públiques i privades. En l’elaboració del Pla Energètic hi participarà, a banda del Ministeri d’Economia i el Govern, sectors privats andorrans, la parapública Forces Elèctriques d’Andorra, enginyers del Principat i els governs dels països veïns. Aquests últims, però, hi col·laboraran a nivell d’aportació d’informació i els contactes encara no s’han establert.


Forrest, saps ho que es l'energia ? el 80% es gasolis i calefaccions ? quina energia es les calefaccions ? Els gasolis es un carburant, no una energia, pero be, encara t'el passo, pero les calefaccions ? De quina manera alternativa suministres l'energia calefaccio ? Dius que el Pla es presentara en les seguents setmanes i encara no has establert contactes...que esperes ? Esta clar que si vas als paisos veins i els hi dius que vols que participin en un pla per regular l'energia calefaccions, potser t'enviaran al manicomi. Al juliol deies d'aprofitar les energies renovables, ara ja nomes parles de posar cremadors moderns i fer isolacio. Aixo fa 30 anys que es fa a França, 20 que es fa a Espanya, i vosaltres fa 12 que maneu. Home, a mes, em sembla d'una ambicio increible, si es nomes per aixo no cal fer cap pla, escolta els consells de Fecsa-Endesa que surten a la radio i ja n'hi ha prou !

En fi, segur que hi ha encara molt per comentar, i us deixo que digueu la vostra (i compareu amb ho que va dir fa 6 mesos). Una vegada mes en Forrest Font es llueix com a ministre d'economia. Amb gent aixi anem arreglats pero com a minim ens fem un bon fart de riure cada 6 mesos.