7.3.06

Com es llencen els diners

Avui apareixia en el Diari d'Andorra que el deute del govern a finals del 2005 era de mes de 261 milions d'Euros. Aixo correspon a un deute net (nomes per govern) de uns 3500 Euros per habitant (600.000 de les antigues pessetes). No puc dir que es una xifra que em soprengui, vist com els liberals han governat els ultims anys. I es que la politica mes aplicada desde fa temps en l'edifici administratiu es la de "gasta tot ho que puguis i no miris les factures". El que pagara al final sera sempre l'obligat tributari, es a dir el pobre ciutada. Pero el nou impuls promes a les ultimes eleccions, en lloc de redressar la situacio, afegira uns 60 milions mes al deute al finals d'aquest any. A mes, ens va anunciar el pornoministre que fins a final de la legislatura no es podria arribar a tenir un balanç equilibrat dels pressupostos.

Aixo ens pot dur, d'aqui a 3 anys, si no s'hi posa remei, a un forat governamental de mes de 500 milions d'Euros, o uns 6500 Euros per habitant. Aquest deute nomes es el de govern, ja ni hi poso els comuns dels quals alguns estan en una situacio molt critica actualment com el de La Massana. Mentres nosaltres ens posem les mans al cap pel deute que creix, al govern continua havent-hi un desgavell impresionant. No es pot entendre de cap manera que despres de gastarse mes de 40 milions d'Euros en el tunel del Grau de la Sabata, amb tot ho que ha comportat a mes d'impacte pels veins i per tot el pais, ara surtint el consol-flautista d'Escaldes i el ministre Tortell (Poltrona) diguen-nos que cal un vial per desdoblar Fiter i Rossell. I es que segons ells, el tunnel no servira de gran cosa !!! 40 milions d'Euros, ho que debia ser la solucio del transit en aquella zona i ara aixo no es suficient ?

Em sembla escandalos que ja s'anuncii que es destinara una partida en els pressupostos per aquest vial l'any que ve, abans d'obrir el tunnel multimilionari i de veure'n els resultats. Es una confessio de que el que s'ha fet fins ara amb aquest tunnel era llençar els diners. Be, potser no s'han llençat per tothom perque segur que n'hi ha que s'han fet d'or amb aquest obra, i ara ho faran tambe amb el nou vial. D'exemples com aquest en tenim per tot el pais, no nomes en carreteres i tunnels, sino en depuradores sota dimensionades i que no funcionen, forns subvencionats i dels quals no tenim ni un lloc per les cendres i les escories, etc..etc..etc... La llista podria ser inacabable.

Ja ho em vist tots molts cop, el carrer que s'acaba de tancar i que al cap de dos dies tornar a estar obert, i el pais segueix en un estat d'obra permanent i inacabable, que s'autoalimenta i que s'autoreprodueix. Es fan tunnels perque despres s'han de fer mes vials, i mes tunnels, i mes vials. Mentres el forat es va fent mes gros i posem en perill la subsistencia mateixa del pais per les generacions que venen. Perque un dia o un altre s'haura de tapar el forat i els tunnels no ens els podrem vendre i les carreteres no les podrem menjar. Amb tot aixo, surt el Forrest Font i ens anuncia que cal llimpiar les calderes per estalviar energia, pero on anem ? Si aixo es l'ultim dels nostre problemes actualment. Mes valdria que les llimpiessin ells que es gasten casi 1.5 millions d'Euros en gasoil de calefaccio cada any. No cal fer un pla estrategic de l'Energia, que ves a saber tu quan costara, per saber que al pais no produim casi cap energia i que som, i serem SEMPRE dependents de l'exterior (i encara mes si volen 175000 habitants al pais) pel que fa electricitat i productes pretolifers.

No cal cap estudi particular, ni cal cap llibre blanc per saber que s'han seguir les mateixes directrius que els altres paisos de la UE, que es poden trobar aqui. Forrest, si us plau, si no pots llegir l'angles, m'ho demanes i ja t'ho traduire tot, i t'ho fare de gratis ! A veure si estalviem una mica, pero no nomes energia, sino tambe els diners. Es que es facil per favor. Fins i tot, et puc fer una proposicio que permetria estalviar molt carburant i millorar el medi ambient: Obligar tots els funcionaris perque vagin de casa a la feina amb transport public o en bicicleta. A mes segur que milloraria el transit tambe entre altres coses ! Per favor, no es gaire dificil, nomes una mica de sentit comu i deixem de llençar diners a tort i a dret inutilment, pel be del pais ara i en el futur.