14.3.06

La festa de la Constitucio

Estimada constitucio, per molts anys ! Ja fas 13 anys ! Quan sembla ahir que esperançats et vam votar perque Andorra esdevingues un estat modern. Sembla ahir que vas obrir-nos les portes del mon i del conjunt de nacions, pero renoi ho que va costar. Tu no t'en deus enrecordar pero el teu naixement va ser força difficil, ja que moltes de les forces mes reaccionaries del pais van probar d'abortarte fins al final. Pero en un exercici de seny i d'habilitat al final es va arribar a un gran accord entre totes les forces politiques i socials del pais perque veiessis la llum.

Estimada constitucio, la joia inicial s'ha esvait des d'aquells dies de gloria. En aquest 13 anys en que haguessis tingut de desenvoluparte, d'esdevenir una doneta amb totes les de la llei, t'has quedat una criatura que encara en molts punts sembla una recent nascuda. En particular pel teu titol 2 no s'ha fet res, estem igual que al primer dia. I es que d'aquests 13 anys d'existencia, mes d'11 han manat els liberals i aquest titol tan important no els ha fet mai gracia. Si per ells sigues, segur que te l'haguessin extret com si d'un tumor es tractes.

Tu no en tens cap culpa per aixo. Hem sigut nosaltres mateixos els que ens hem adormit sobre els nostres llaurers. Haguessim tingut d'exigir amb mes força els drets que ens corresponien pero, durant molts anys, hem cregut les promeses buides dels que ens governaven, que aquest any si, que aquest any segur. Mentres ells anaven fent com si tu no hi siguessis. Et prometo per aixo que ara ja som conscients de ho que et tenim de fer, pel nostre be, pel be dels nostres fills i dels nostres nets. Sabem que tenim de ferte creixer, i de que tens d'esdevenir la constitucio plena i adulta que prometies de ser, i que Andorra que va entrar amb força dins del concert de les nacions, torni a ser un llum brillant i no un punt negre dins de les llistes dels estats.

Tambe sabem que si no diem res, de que si continuem deixant que els que han estat governant tants anys facin com fins ara, no arribarem mai a aquests objectius. Per aixo ja veus que desde fa casi un any, primer al Bon Dia i ara aqui, aquest modest blog, aquest petita tribuna ha aplegat, en mes de 50 articles i de milers de comentaris, les opinions de molts dels ciutadans d'aquest pais. Jo soc el primer sorpres en l'exit, indubtable i indiscutible, que ha tingut l'iniciativa. El darrer article ha tingut mes de 100 comentaris i diumenge passat Tamarrolandia ser objecte d'un insert molt especial en el article sobre blogs del Informacions.

En un pais on molt sovint l'opinio de la gent del carrer ha tingut molt poc de pes en les decisions dels governants, ara finalment, aquesta opinio es llegida, comentada, criticada i de vegades insultada, pero ja no deixa indiferent fins i tot en els despatxos on es talla el bacalla del pais. Aixo, estimada constitucio, es una victoria que ens ha de permetre a tots de ser optimistes de cara al futur. Et prometo que no ens adormirem mes, que aqui seguire fent sentir la meva veu i que els amics lectors i comentaristes continuarant fent creixer la caixa de resonancia amb la seva participacio tant important.

Bona festa constitucio. Bona festa amics.