27.3.06

La STA es una runa

Ja tenim els primers Runa d'Or 2006 despres d'una setmana de votacions. En la categoria pitjor andorra de l'any ha guanyat indiscutiblement el ministre Flash Minoves amb 52% dels vots, seguit a molt distancia pel Tortell (Poltrona) Pons i el Pornoministre amb 14% i 11% respectivament. En l'apartat de pitjor institucio andorrana de l'any ha dominat la STA amb un 39% dels vots, seguida de la Batllia amb un 17% i el ministeri del Tortell (Poltrona) amb un 13%. Els resultats no deixen dubte en quan al sentiment advers que han provocat ultimament tant el ministre Flash com la STA. Del ministre ja em vaig parlar dijous passat, doncs avui em centrare en la STA que a mes del premi d'aquest blog ha estat en el front de l'actualitat pel nomenament del nou director general, el Sr. Jaume Salvat dit Salvatore.

Fem una mica de memoria. El fins ara director, Don Xavier Palacios, va ser destituit arran de la protesta generalitzada que es va organitzar pel mal funcionament del ADSL. La seva situacio aleshores ja era perillosa despres del escandol dels correus andorra.ad, del cual encara s'espera que s'expliqui al pais el que va passar, i quins en son els culpables i els responsables. Quan l'escandol culejava a tots els diaris, l'unic a defendre dins de govern la posicio de Palacios va ser el ministre Tortell (Poltrona) i per aixo encara va aguantar uns dies fins que va surgir ho del ADSL. Aquesta defensa a utrança del director general va deixar el ministre en una posicio molt delicada, tant que, segons tinc entes, l'encarrec de fer una auditoria externa de la STA per T-Systems no va surgir d'ell sino del Inspector Gadget Robert, home de confiança del nostre Cap Pintat de Groc. Una auditoria que continua avui en dia amagada a la fiscalia, i de la cual, fins i tot l'ADPA no n'ha pogut saber els resultats.

Amb Palacios dimitit, i l'inspector Gadget Robert entran al consell d'administracio de la STA, la posicio del president del consell d'administracio, el ministre Tortell (Poltrona) quedava encara mes afeblida dins i fora de la STA. La nominacio del nou director general era clau per ell i s'ha decidit pel Salvatore, soci fundador d'una empresa prestadora de serveis a la STA, Aggaros. Pero no era suficient, aixi que amb l'amic Salvatore, el ministre ha afegit al consell d'administracio 3 nous assessors amb veu pero sense vot. Aixi doncs han entrat Emili Grau, France Telecom, Ricard Rodrigo, British Telecom, i Agusti Miro, Managing Partner d'Accenture retirat i fundador de l'empresa que ha facilitat el software de gestio de la facturacio a la STA (mes de 12 milions d'euros per un software que no funciona correctament), Sistemes i Consulting.

Be, pels qui no saben qui son Accenture, son els antics Andersen Consulting, una ex-branca d'Arthur Andersen, l'empresa que tan be va col·laborar en l'estafa i esfondrament d'Enron als USA, els apostols del capitalisme trampos, tant trampos que per evadir impostos, estan incorporats a les Bermudes, un paradis fiscal com Andorra. A nivell d'empresa fan servir les mateixes tactiques que ja empleava Arthur Andersen antiguament: infiltracio d'empreses per ex-empleats, subcontractacio i afavoriment de les seves empreses satel·lits, soborns a carrecs publics i amenaces a la competencia entre altres. Aixi doncs Accenture que va entrar a la STA de la ma de Don Palacios, ara despres de tot, veu reforçada la seva posicio amb l'entrada directa dins del consell d'administracio.

Com queda doncs el futur de la STA ? D'una banda un consell d'administracio on han entrat 2 empreses de telecomunicacions, competencia del partner tecnologic mes important de la STA que es Telefonica, i que podria debilitar molt a la parapublica en el moment de negociar a l'exterior amb d'altres companies que no siguessin aquestes dues. Es dificil de veritat entendre que a traves del consell d'administracio de la STA, dues companies de telecomunicacions puguin tenir acces a informacions estrategiques tant de la STA com de les companies amb qui treballa quan d'altra banda es prova de protegir sempre aquesta informacio amb clausules de confidencialitat o restrictives en els contractes.

D'una altre banda, una compania multinacional, Accenture, que agafa mes pes especific dins de la STA amb el beneplacit del ministre i que es podria posicionar per engullir tot l'aspecte comercial, molt rendible. A mes potser podria, a traves d'aquesta porta, proporcionar altres serveis dins de govern. Una multinacional que ja s'ha embutxacat una pila dels nostres diners en uns serveis i uns productes que deixen molt a desitjar i que va a buscar a el maxim rendiment fins que ja no raji mes.

Tambe ens queda un director general, el Salvatore, que no se sap ben be si mirara pel be de la STA (amb un contracte de 3 anys) o pel be de la seva empresa, Aggaros, en la cual encara que deixi els carrecs que hi te, continuara sent-hi uns dels socis. Potser aleshores començarem a veure a Andorra, proves dirigides per aquesta empresa, pel desenvolupament de tecnologies de tipus PLC (Power Line Communication) o comunicacions a traves de linies electriques, o be una explosio del FTTH, Fibra cap a casa, amb fibres optiques.

I finalment queda un ministre, president del consell d'administracio que s'ha recolocat davant del seu Cap de Govern dins de la STA, que s'ha donat de la ma amb el ex-director i els seus amics Accenture, tambe dits Arturitos, i que espera que els negocis aniran millor que mai (sobretot per ell) i s'acabara el soroll alrededor i dins de la parapublica. Perque es questio d'aguantar en el carrec fins a finals de la legislatura i no s'ha de permetre mes escandols, ni mes contestacions, ni mes invents.

Amb tot aixo no crec pas que la STA vagi cap on tindria d'anar, que es cap a esdevenir un dels impulsors de l'Andorra del futur, facilitant serveis a les empreses del pais perque siguin mes competitives, permeten als ciutadans del pais que entrin de ple en la societat del coneixement sense tenir-se que buidar les butxaques. Una STA que deixir de ser la vaca que alguns munyiessen perque esdevingui de veritat un centre d'excel·lencia tant tecnica com comercial pel nostre pais. I si dins d'Andorra, la STA esdeve un referent, aleshores potser es podra mirar cap fora i explorar nous camps internacionals, pero per aixo encara hi queda molta feina i no veig pas que l'estiguin fent, tot al contrari.