3.4.06

La marbellitzacio

Bon dia doctor, miri ja fa dies qu'em fa mal el pais, pero molt de mal. El tinc tot butit i quan el toco una mica fa molt mal olor. Sembla fins i tot que estigui com podrit. No se pas qu'em passa doctor, em pot ajudar?

A veure Sr. Tamarroman, l'haure d'examinar.

Com voste vulgui doctor, examini'm tot.

Li fare unes quantes preguntes per afinar el diagnostic. Voste al seu pais hi te multiplicacio de pletes i urbanitzacions diverses ?

Si si, a mes moltes d'elles semblen buides. I algunes fins i tot creixen en zones que pensava que eren de risc, com zones d'allau, tarteres, conques de rius de muntanya. S'urbanitza sense criteri i alguns dels edificis no respecten cap de les normatives de construccio. Es fan mes alts de ho que es permet o massa llargs. Tambe es construeix malmeten molts paratges naturals que tindrien de ser protegits o prop de monuments historics. No es te cap respecte al medi ambient, ni sembla que hi hagi cap estudi dels recursos necessaris.

Diguim, al vostre pais els lloguers i els preus del sol i dels pisos s'han posat pels nuvols ?

Renoi ! Si i tant ! Es paguen preus que ni que siguessim al centre de Barcelona, Madrid o Paris. Cada any puja d'un 15%, un 20% o un 30%. Sembla a mes que res no pot aturar aquesta espiral inflacionista. A mes a mes, es venen els pisos sobre planols i cambien de mans 4 i 5 cops abans d'estar acabats, amb plusvalues molt importants cada cop.

Si, ja ho veig. Voste al seu pais hi te adjudicacions publiques opaques o a dit ?

Doncs tambe, fins i tot adjudiquen serveis publics i en diuen externalitzacio, com la ITV o la gestio dels residus. A mes les obres publiques sembla que s'atribueixen fins i tot abans que surtin els edictes.

Si, un simptoma molt frequent. A mes, no li passa que te sovint retrasos en els terminis d'execucio i sobrecostos de varies vegades els montants adjudicats?

Fins i tot diria que es la norma i que no hi ha obra publica que no s'acabi amb retard i amb uns sobrecostos faraminosos. Li podria citar exemples de tunnels, ponts, vials, escoles, telecabines. En tinc molts !

Molt interessant. Vejam, a mes al vostre pais hi han carrecs publics que sobtadament s'enriqueixen de sobre manera i que llueixen de casa nova i de cotxes de luxe ?

Doncs ara que ho diu, si que es veritat que n'hi han uns quants. Gent que quan van entrar al carrec no tenien res i que ara sembla que haguessin heredat del Bill Gates. Viuen en grans mansions, tenen cases a la costa, i un cotxe diferent per cada dia de la setmana. Tot i que nomes sembla que cobrin un sou normal per un carrec public o de funcionari. De veritat no entenc com pot ser, perque la majoria ens costa arribar a finals de mes amb uns sous normals.

Ja veig ja. I no hi ha tambe una multiplicacio d'equipaments inecessaris i de dubtosa viabilitat?

Ara que ho diu, justament llegia que volien posar un telecabina per anar al cim d'una muntanya on poca cosa s'hi pot fer i que la meitat del temps esta entre el nuvols. Tambe volen construir un camp de golf per sobre dels 2000m, que nomes funcionara 6 mesos l'any, que malmetra la biodiversitat i l'equilibri mediambiental i que costara milions entre la construccio i el manteniment. Com no fiquin els billets per l'un i l'entrada per l'altre a nivells milionaris, no se pas com podrien ser rentables aquestes coses, per molts turistes que puguin atraure, que de tota manera no son tants.

Be, no es preocupi que aixo no es important, ho important es el desenvolupament que es fa alrededor d'aquests equipaments, ja que aquests son nomes una excusa per construir en zones on normalment no es permetria. A Malaga ho coneixen be perque tenen 50 camps de golf, i ja veu no es que hi vagin milions de turistes mes a jugar al golf. I diguim, voste te al seu pais una multitut d'assessors de tota mena que sembla que de vegades manin mes que els carrecs electes ?

Efectivament. Hi han assessors per tot i de vegades no se sap ben be perque. I tots entren i surten de les diferentes administracions publiques com si siguessin els amos. Fins i tot alguns tenen despatx propri dins d'edificis publics i plaça de parking reservada. Estan lligats a empreses a les que despres els hi fan adjudicacions milionaries.

A veure, i tambe hi te algun assesinat, una criminalitat a l'alça, trafic de drogues, una multiplicacio d'afers que no s'aclareixen ?

Si senyor doctor. Cada dia n'hi ha mes ultimament. Maten russos i venen xinesos a fer de pistolers. Hi ha droga que circula lliurement i a la vista de tots en llocs ben publics. Pero la policia no hi interve gaire, i quan hi interve nomes s'agafen petits consumidors i mai als traficants.


Doncs una ultima pregunta per acabar-ho d'arrodonir. Voste veu que en el seu pais, a pesar d'aquest creixement espectacular, les arques publiques son mes buides que mai i que els poders publics demanen cada vegada mes diners dels ciutadans ?

Voste es un vident, te tota la rao. Si doctor. Els deficits son mes elevats que mai i miri que no es para de construir a tot arreu i que alguns cada vegada son mes i mes rics. Pero cada dia ens demanen mes i mes impostos que sembla que caiguin dins un pou sense fons i no serveixin per arreglar els problemes que pateix el pais.

Be, em sembla que tinc clar de ho que pateix el seu pais Sr. Tamarroman. El seu pais pateix de Marbellitzacio aguda en estat avançat.

Marbellitzacio ? I aixo es greu doctor ?

Doncs si, es molt greu. Es una malaltia que corromp a tota l'administracio publica i que destrossa el pais per sempre. Si no es tracta, esdevindra un tumor imparable que acabara matant el seu pais i bon nombre dels ciutadans que hi viuen. Miri lo que li recepto primer es anticorruptina de dosi eleveda que s'ha de prendre per la via judicial. Es un laxant molt potent que li ha de permetre d'eliminar una bona part dels portadors del virus. Pero s'ha d'aplicar amb les mans ben netes, sino fins i tot pot tenir efectes mes perversos.

Anticorruptina no en tinc per ara, pero si em dona la formula em sembla que la podre fabricar.

D'accord, no es gaire complicat, hi han models ja llestos a molts paisos del entorn del seu, la formula es força coneguda. A mes de l'anticorruptina, tambe ha de fer un regim, eliminant tota la ingestio de diner negre per via de rentat, es molt important per eliminar l'instal·lacio de mafies. Pero no es suficient, tambe necessita una injeccio de fiscalina per la via directa. Es l'unica manera d'aumentar la transparencia que es el pitjor enemic de la marbellitzacio. Tot aixo pot deixar el seu pais debilitat al principi pero no es preocupi perque despres, si voste fa un regim baix en liberalina i amb moltes omegasocialines recuperara forces vives. Amb aixo la marbellitzacio disminuira pero s'ha de fer molta atencio perque si en queda un brot, es pot tornar a refer i amb un pais debilitat, podria ser molt perillos. Tornim a veure d'aqui 1 any per les comunals per fer un balanç.

Gracies doctor, ja veig que s'ha de treballar i força per curar el pais pero amb la seva recepta tinc esperança de que ens em sortim d'una vegada.

Sera llarg i complicat Sr. Tamarroman, pero amb esforç i coratge encara s'en pot sortir el seu pais. No perdi temps per aixo, s'ha d'actuar ja.

Gracies de nou doctor, a reveure.