12.5.06

Critica i crispacio

El primer any de legislatura s'esta tancant amb una evident crispacio. Ha calgut molt poca cosa perque les mascares de consens i cordialitat dels liberals caiessin, fent evident el seu caracter intolerant i poc dialogant. El cumul de critiques internes i externes que hi han hagut desde fa unes setmanes ha desencadenat una reaccio en cadena prou evident cada dia als diaris. Es que la poca capacitat a encaixar les critiques ha sigut sempre una caracteristica del PLA. No es una questio de llibertat d'expressio solsament, sino que criticar es una base fonamental de la democracia. No acceptar les critiques, siguin internes o externes es doncs un comportament antidemocratic.

Per aixo, voldria dir a la Sr. Marsol que aquest blog no es antidemocratic, sino que ho es voste. Ho es voste que nega les seves propries contradiccions que estan documentades degudament. Ho es voste quan nega els drets dels homosexuals a donar sang, quan el poble andorra va demanar ja fa mes de 13 anys que es sigues respectuos dels drets humans i no es discrimines a ningu en ninguna circumstancia per rao d'orientacio sexual. Ho es voste quan no accepta les critiques dels sindicats extrangers quan vostes s'otorguen molt sovint el dret a criticar d'altres paisos o be els ciutadans d'altres paisos de manera publica i notoria.

Aquest blog, com les manifestacions del primer de maig, son l'expressio del malestar del poble envers dirigents com la Sr. Marsol, que es veu que ens llegeix desde fa un parell de dies. Dirigents que crispen el dialeg politic perque no son capaços d'acceptar que no ho fan be, perque no son capaços de copsar la realitat del pais. Una realitat que el seu negacionisme no fara desapareixer sino que l'exacerbara. Entenc que cabreja i molt que no es compleixin els compromisos que van passar amb la ciutadania quan van sortir elegits, i que ni tant sols son capaços de complir la promesa senzilla del Cap de Govern de fer una llei per indemnitzar les persones contaminades per hepatitis C, cosa que el PS ha proposat de fer amb una llei de 4 punts.

Calia esperar 6 mesos per aixo ? Jo crec que amb els recursos intelectuals i materials que s'els suposa, els liberals haguessin pogut ser capaços de fer-la amb una setmana. Clar que pel Sr. Daban, com va dir a la taula de redaccio d'ATV fa uns dies, no es tenia d'agafar les promeses del cap de govern al peu de la lletra. Ah noi, vet aqui ! M'agradaria doncs saber quines son dins de les declaracions del cap de govern ho que s'ha d'agafar al peu de la lletra i ho que no s'ha d'agafar al peu de la lletra. Quan diu que te un pla per sortir de la llista de paradisos fiscals, que passa per la transparencia i els impostos directes, m'ho tinc que prendre al peu de la lletra o no ? Potser nomes es dir per dir.

I que fara la UE de les promeses del Flash d'eliminar l'exportacio de sucre abans de final d'any. S'ho prendran ells al peu de la lletra ? O es que el Flash va posar una data nomes per dir alguna cosa com va fer el Cap. Ja veurem doncs si a final d'any encara s'exporta sucre o no. Ja sabem que el compliment dels terminis no ha sigut mai una especialitat liberal, ja que desde que son al poder no s'han complert mai. Recordem el tunnel del Grau de la Sabata, les depuradores, les lleis socials, les runes, l'afer de les contrasenyes de la STA, i tants altres.

Aixo crea crispacio, molta mes crispacio que no pas les critiques que venen de fora, perque tenim tots la sensacio de que ens estan enganyant, que ens prenen per rucs. I clar quan s'els demana ho que han fet realment, poca cosa tenen a posar sobre la taula. El PLA dedica mes temps a probar d'enganyar i a desviar l'atencio que no pas a solucionar els problemes o a millorar el pais. No es pot governar nomes de cara a la galeria i no embrutarse mai, no admetre mai que es cometen errors sense agafar responsabilitats. Potser que si acceptessim les critiques dels qui veiem clar en el seu joc del disbarat, aleshores ja hauriem fet un pas important cap un nou impuls real cap a un estat democratic, modern i social sense crispacions.